MONTENEGRO PRIDE

Uspješno održana prva Povorka ponosa u Podgorici

20.10.2013 u 19:14

  • +4

Gay pride u Podgorici

Izvor: Reuters / Autor: STEVO VASILJEVIC

Bionic
Reading

Prva Povorka ponosa u Podgorici događaj je koji je osiguravalo 2000 policajaca. Organizatori iz Queer Montenegra okupili su podržavatelje i pripadnike LGBT zajednice na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i bez problema prošli najavljenom rutom, dok su se snage sigurnosti na više drugim mjesta sukobile s homofobnim huliganima.

Prva Povorka Ponosa uspješno je održana od 11 do 12 sati danas, no jake snage sigurnosti su imale posla s razjarenim huliganima, koji su na više mjesta po gradu razbijali i divljali. Više ljudi je privedeno, no opasno ozlijeđenih zasad nema. Kako javlja B92, crnogorska policija sukobila se s oko 150 protivnika povorke, koji su pokušali ući u dio grada u kojem se održava ta manifestacija. Policija je upotrijebila pendreke kako bi rastjerala huligane, a oni su uzvratili petardama i kamenjem. Povrijeđeno je oko 20 policajaca, javljaju crnogorski mediji, od kojih neki spominju i 'nerede u gradu'. 

No, sve to nije bilo blizu stotinjak sudionika Montenegro Pridea, koji su sigurno prošli i pored zgrade Skupštine, uzvikujući 'Svi smo mi LGBT'. ' Kada su došli na svoj cilj, Danijel Kalezić ispred organizatora je poručio okupljenima: 'Crna Goro, uspjeli smo! Ja nijesam htio da pišem govor, nego govorim ono što osjećam tokom četiri mjeseca rada. Sve ono što smo planirali uspjeli smo.' Zahvalio se svima na podršci, a u Povorci su bili i neki pripadnici diplomatskog kora u Podgorici.

Napetosti pred Povorku ponosa

Datum 20. listopada bit će zapamćen u Podgorici kao dan kada je održana prva Povorka ponosa, prosvjedni marš LGBT osoba, čija je najava izazvala polemike u crnogorskoj javnosti. Riječ je o događaju visokog rizika zbog prijetnji nasiljem sudionicima Montenegro Pridea, o čemu svjedoči to da manifestaciju osigurava 2000 policajaca, kao i da je u ime vlade Crne Gore o Povorci ponosa govorio ministar unutarnjih poslova Raško Konjević. On je na press konferenciji u četvrtak apelirao na roditelje da paze na svoju djecu 'zbog mjera sigurnosti koje će tijekom nedjelje biti provođene', a nije htio otkriti koji će od ministara biti u Povorci.

Kasnije je iz vlade priopćeno da će na Montenegro Prideu sudjelovati ministar za ljudska i manjinska prava dr. Suad Numanović sa suradnicima te savjetnik predsjednika vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić

Održavanje Montenegro Pridea povezano je i s približavanjem Crne Gore Europskoj uniji, pa je vladi u Podgorici važno i zbog povoljnog izvještaja Europske komisije učiniti sve da taj događaj bude uspješan. To pak pokušava spriječiti koalicija sastavljena od Srpske pravoslavne crkve i lokalnih nacionalista te potencijalno i huligana.

Najglasnije je odjeknulo izjašnjavanje vladike Amfilohija protiv podgoričke Povorke ponosa, a proglasio ju je nametanjem zapadnjačkih vrijednosti, uz uobičajenu porciju homobije. Mreža mladih koalicije neparlamentarnih stranaka pod nazivom Srpska lista pozvala je Crnogorce na protest zbog održavanja Parade u Podgorici, a u gradu se mogu vidjeti i grafiti s porukom 'Podgoricom krv će liti, gej parade neće biti'.


292802,290412,276532,276327
Ispred organizatora Queer Montenegra, aktivist Danijel Kalezić rekao je da očekuje kako će 'Povorka promijeniti stvari na bolje u životu LGBT zajednice' i vjeruje da će 'policija osigurati sudionike' te odraditi dobar posao. 'Povorka će biti organizirana svake godine i već u nedjelju će promijeniti velik broj predrasuda te će građani moći vidjeti da LGBT osobe nisu onakve kakvim ih homofobi predstavljaju', poručio je Kalezić na press konferenciji.

Podgorička Povorka ponosa okuplja se ispred zgrade Pošte i kreće niz bulevar Svetog Petra Cetinjskog. Organizatori su pripremili i detaljne sigurnosne upute, a očekuje se kako će Montenegro Pride doći podržati i aktivisti iz Europe. Zagreb Pride je podržao podgoričku Povorku ponosa i poručio susjedima: 'Drage lezbijke, dragi gejevi, drage biseksualne i trans osobe Crne Gore, dragi Podgoričani i Podgoričanke - želimo vam uspješnu Povorku i simbolično zauzimanje centralnih gradskih ulica i trgova vašega grada.' Inače, vizualni simbol prve podgoričke Povorke ponosa su brkovi, kao simbol crnogorske tradicije, što je izazvalo i neke negativne reakcije u tamošnjoj javnosti. Podgorički Pride je druga manifestacija te vrste u Crnoj Gori; ljetos je održan i mali Pride u Budvi, popraćen nasilnim incidentima i bizarnim ponašanjem predstavnika Pravoslavne crkve.


Prvi crnogorski TV spot za prava LGBT osoba