brze konzultacije

Plenković potvrdio: Anušić je kandidat za novog ministra obrane

13.11.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon brzih konzultacija koje je jutros započeo s najbližim suradnicima, premijer Andrej Plenković na izvanrednoj press konferenciji objavio je da će kandidat za novog ministra obrane biti aktualni osječko-baranjski župan Ivan Anušić

'Počeli smo i završili konzultacije za novog ministra obrane. Jutros smo održali konzultacije na razini HDZ-a i predložio sam Ivana Anušića za novog ministra', kazao je Plenković na početku press konferencije.

Kazao je da je Anušić dobio podršku koalicijskih partnera. 'On je župan, prije je bio načelnik Općine Antunovac, hrvatski je branitelj', kazao je premijer. Otkrio je da će, osim funkcije ministra obrane, Anušić biti jedan od potpredsjednika Vlade.

'Vjerujem da će kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane do kraja mandata ove Vlade. On je na ponudu pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na odboru', rekao je Plenković.

'Što se tiče procedure, uputit ću pismo predsjedniku Sabora i vjerujem da će se sazvati nadležni odbor u srijedu. Što se tiče glasanja na sjednici Sabora, glasanje je predviđeno u četvrtak i po tome kako stvari stoje, ne želimo da prođe više od nekoliko dana, a da imamo ovaj privremeni režim upravljanja ministarstvom, gdje ga vodi državni tajnik Zdravko Jakop', kazao je Plenković, dodavši da bi Anušić već u četvrtak popodne mogao preuzeti dužnost.

Dodao je da će Anušića u županiji mijenjati Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana.

Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Mi smo izabrani u istom timu, on je u najužem timu HDZ-a. Logično je da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane', rekao je Plenković upitan zašto je odabran baš Anušić.

'Vidjet ćemo kakvi će biti dogovori. Ono što je bilo, to su problemi u komunikaciji. Milanović je na najvulgarniji način vrijeđao ministra Banožića, mene, Vladu. Najveća odgovornost je na njegovoj komunikaciji, koristio je najgrublje diskvalifikacije. To što ste vi u medijima navikli i tolerirate to velik je problem za hrvatsko društvo', kazao je Plenković na pitanje kakva će biti komunikacija između novog ministra i predsjednika Milanovića.

Na pitanje zna li da je Banožić večer prije bio na fešti u Iloku, Plenković je kazao: 'Ne znam za to. Pitajte nadležni ŽDO oko alkohola i brzine.'

  • +4
Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon što je u subotu razriješio Marija Banožića kao ministra obrane, premijer Andrej Plenković odmah je krenuo u konzultacije oko novog ministra. Cijelo jutro u Banskim dvorima trajao je sastanak premijera s najbližim suradnicima.

Na sastanak u Banske dvore stigla su dva potpredsjednika Vlade – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik premijera za pitanja obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

S druge strane Markova trga, iz Sabora su na sastanak došli potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica te glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'