izvanredna press konferencija

[DOKUMENT] Plenković: Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, sve što smo napravili Europska komisija je potvrdila

23.05.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, a premijer Andrej Plenković tim je povodom sazvao press konferenciju

'Ovaj paket sadrži ocjenu EK o makroekonomskim neravnotežama. Te ocjene temelje se na NPOO-u i na Planu konvergencije. Bitno je da razumijemo da EU nastoji zbog pandemije covida, koja je utjecala na ekonomsku i financijsku stabilnost, povezati izlazak iz krize s novom situacijom nakon agresije na Ukrajinu', poručio je Plenković.

'Što se tiče Hrvatske i fiskalne politike, u nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijene energenata donijeli smo plan i program vrijedan pet milijardi kuna, čiji je cilj bio ublažiti udar za građane i gospodarstvo. Oni kažu da je bitno da se državama članicama omogući da pomognu građanima, a ono što smo napravili EK je potvrdio', dodao je.

'Kada je riječ o fiskalnoj politici, govori se o fleksibilnosti i da svaka država mora iznaći kako pomoći građanima. Tu je naš rebalans proračuna. Naš energetski paket mjera bio je dobro koncipiran i smišljen', dodao je premijer.

Govorio je i o ocjeni makroekonomskih ravnoteža, podsjetivši da smo 2019. izašli iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. 'EK ima niz pokazatelja, a mi ćemo kroz slajd pokazati zašto se to dogodilo. Bilježimo porast izvoza roba i usluga, imamo smanjivanje javnog duga u BDP-u, treći primjer je tržište rada i broj osiguranika te se dižemo po broju osiguranika, stopi zaposlenosti i smanjujemo razmak prosjeka između EU-a i Hrvatske, prosječne plaće su rasle, a rasla je i minimalna neto plaća', pobrojao je Plenković.

Podatke koje je izdvojio premijer možete pogledati u ovom DOKUMENTU.

European Semester Preporuke Za RH Prezentacija by Tportal.hr on Scribd

'Za ovo treba vremena, kredibiliteta i reformi', rekao je Plenković. 'Svemu što radimo je pridonijela i naša strategija uvođenja eura. Zbog toga i svih ovih podataka imamo ovakvu ocjenu EK danas', poručuje premijer.

'Nadomak smo izvješća EK o konvergenciji i to je zadnje koje nam treba prije ulaska u eurozonu. Idemo prema dobrom izvješću i onda slijede odluke na razini Eurogrupe', kazao je Plenković.

Upitan je li vrijeme za uvođenje eura s obzirom na države koje su ostale u neravnoteži, Plenković je rekao: 'To je naša obaveza iz Ugovora o pristupanju. Mi smo sada u fazi abrogacije derogacije. Hrvatska je rekla da će usvojiti euro kada se usvoje uvjeti. Na tome smo radili godinama i sustavno. Smatramo da će za međunarodni kredibilitet Hrvatske uvođenje eura biti plus. Poboljšat ćemo investicijski rejting i imati manje kamate za zaduživanje države, a to znači i manje kamate za gospodarstvo i građane.'

Andrej Plenković o abrogaciji derogacije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Na pitanje o mogućem novom uvođenju paketa za građane, Plenković je kazao: 'Dobro smo reagirali, vidimo da će sutra malo narasti super, a pasti dizel. Vidjet ćemo što možemo napraviti oko cijene naftnih derivata i subvencija za struju. Učinit ćemo dalje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana. Vlada analizira, osluškujemo i kada budemo spremni i kada ocijenimo da je vrijeme, onda ćemo reagirati.'

Andrej Plenković o cijenama i kako je Vlada dobro reagirala s mjerama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Komentirao je i sukob navijača i policije. 'Osuđujem svako nasilje, naročito nad pripadnicima policije. Ovaj događaj je grozan događaj, toliki broj navijača koji su se išli obračunavati, to je nedopustivo. Tu nema dileme. Vjerujem da će istraga rasvijetliti kako je došlo do toga. Kao Vlada protivimo se bilo kojem nasilju, sport i nasilje ne bi trebali imati nikakvu poveznicu. Možemo vidjeti može li se dogoditi nešto pooštrenjem zakonskog okvira, ali ovaj slučaj bio je specifičan i krajnje neuobičajen. Ne znam je li se ikad ovakvo nešto dogodilo, ne pamtim da je bilo ovako velikog nasilja kao ovo koje se dogodilo u subotu navečer', rekao je Plenković.

Plenković: "Netko tko štiti divljaka optužuje druge Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Na novinarsko pitanje osvrnuo se i na izjave Ivice Puljka nakon što je zbog sukoba prozvao i HDZ. 'Nisam čuo što je čovjek objavio, odgovorit će mu netko lokalni. To je njegova izjava, zamislite koliko kreativan morate biti da ubacite svoje sitne interese za kampanju. Poslao je Split na izbore jer je štitio nekoga tko je prijetio novinarima. Netko tko štiti divljaka sada optužuje drugoga', kazao je Plenković.

  • +13
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Europska komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

Istovremeno, najavljeno je da EK planira 1. lipnja objaviti izvješće o konvergenciji, u kojem bi Hrvatska mogla dobiti konačnu ocjenu o spremnosti za uvođenje eura.

'U Hrvatskoj su omjeri duga proteklih godina znatno pali i pokazuju trend daljnjeg padanja. To šalje važan signal uoči izvješća o konvergenciji koje ćemo predstaviti 1. lipnja. Kao što znate, Hrvatska namjerava usvojiti euro kao svoju valutu od 1. siječnja 2023. godine', rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.