šteta od poplava

Uskoro moguće proglašenje elementarne nepogode za Karlovac, Ogulin i Josipdol

24.05.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Gradovi Karlovac i Ogulin te Općina Josipdol najavili su da će podnijeti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, a županica Martina Furdek-Hajdin o njima će odlučiti idućeg tjedna, izvijestila je u srijedu Karlovačka županija nakon sjednice Stožera Civilne zaštite.

U nedavnim poplavama na području Karlovačke županije oštećeno je 312 obiteljskih kuća, od kojih 235 u Karlovcu, a štete na kućama ima i u Ogulinu, Dugoj Resi, Josipdolu, Plaškom, Tounju, Rakovici i Bariloviću. Županija navodi da je ukupno poplavljeno 640 gospodarskih objekata, osam objekata javne namjene i pet i pol tisuća hektara poljoprivrednih površina te da su na raspolaganju 94 isušivača, od kojih 75 u Karlovcu. Grad Karlovac nabavit će još 20 isušivača, a županija će podmiriti polovicu tog troška.

Županija napominje da bi gradovi i općine u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije trebali početi s deratizacijom i pojačanim zaprašivanjem komaraca na područjima zahvaćenima poplavama.

Karlovačko Gradsko vijeće trebalo bi u četvrtak raspraviti prijedlog rebalansa gradskog proračuna, prihvatiti ga ili odbiti. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović rekla je da je prijedlog načinjen prije poplava pa je zato osmišljen amandman.

Gradonačelnik Damir Mandić objasnio je da je svrha amandmana "pomoć i podrška obiteljima kojima su u nebranjenom području poplavljene kuće i ujedno dati inicijalna sredstva za poljoprivredna zemljišta", a ukupno bi se izdvojilo 420.000 eura.

  • +34
Pogled iz zraka na visok vodostaj rijeke Korane kod Karlovca Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Rekao je kako je "izgledno da su se stvorili uvjeti za proglašenje elementarne nepogode" te da se ona proglašava ako je veća od 20 posto izvornog proračuna. To bi u karlovačkom slučaju bilo oko 6,7 milijuna eura pa će se idućih dana šteta precizno utvrđivati.

Oštećene su i ceste – jučer su u četvrti Rakovcu, osim onog od prošlog tjedna, nastala dva nova ulegnuća od kojih je jedno bilo manje i brzo je sanirano.