brzi testovi

Uskoro ćete na punktovima u Zagrebu moći odmah doznati jeste li pozitivni ili negativni na koronavirus

13.11.2020 u 09:10

Bionic
Reading

Jasmina Vraneš, mikrobiologinja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 navela nove zagrebačke brojke vezano za koronavirus - rekla je da su na zavodu obradili 1193 uzorka, odnosno pacijenta, a pozitivnih je bilo 479

- Znači, bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb budući da nešto tih testova radi i HZJZ, koji radi jako puno, ali glavnina njihovih uzoraka dolazi iz hrvatskih županija. Vjerojatno oko 650, bit će manje od tih 705, predviđam da će biti danas, rekla je Vraneš.

Dodala je da se postoci pozitivnih na broj obrađenih u zadnjih 20-ak dana drže između 35 i 41 posto. Istaknula je i da se uvode brzi antigenski testovi koji u ovoj situaciji mogu znatno rasteretiti i epidemiologiju i kliničku mikrobiologiju.

- Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa, rekla je Vraneš.

Navela je da su se ti testovi već počeli upotrebljavati u Hitnoj pomoći, a od sljedećeg tjedna će se rutinski upotrebljavati na tim punktovima, prenosi HRT.