AFERA S AMBALAŽNIM OTPADOM

USKOK steže obruč oko Matulović Dropulić?

Marina Matulović Dropulić

Marina Matulović Dropulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

U vezi s nezakonitostima oko otkupa i reciklaže PET ambalaže zbog kojih su jučer privedeni Vinko Mladineo, bivši šef Fonda za zaštitu okoliša, i vlasnici tvrtki za preradu i otkup ambalaže Miho Zrnić Marinović iz Zadra, Dragan Mioč iz Metkovića te Barbara Bešenić i njen sin Krunoslav iz Varaždina, navodno postoje ozbiljne sumnje o umiješanosti bivše ministrice Marine Matulović Dropulić u aferu s ambalažnim otpadom

Zbog sumnje da su se udružili u skupinu koja je fiktivno prikazivala otkup i reciklažu PET ambalaže, a zapravo izvlačila novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega mu je prema nekim procjenama nanesena šteta od 300 milijuna kuna, po nalogu USKOK-a jučer su ponovno uhićeni Vinko Mladineo, bivši šef Fonda, i Miho Zrnić Marinović, vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovina. Uz njih su uhićeni Dragan Mioč, vlasnik metkovićke tvrtke Retabl, Barbara Bešenić, šefica varaždinske tvrtke za preradu plastičnog otpada BBS, te njezin sin Krunoslav Bešenić.

Priča o nepravilnosti pri otkupu i reciklaži PET ambalaže u javnost je dospjela nedugo nakon Mladineova prošlogodišnjeg pritvaranja, kada je u javnost procurilo da je istražiteljima zanimljiv i zbog opsežne istrage o švercu plastičnog otpada iz Bosne i Hercegovine te Srbije u Hrvatsku koji se, moglo se već tada čuti, pet godina odvijao uz naklonost tadašnjeg vrha HDZ-a.

Zanimljivo je da su tvrtke Retabl i BBS upale u prilične financijske probleme nakon što su istražitelji počeli češljati njihove poslovne knjige.

Večernji list
navodi da postoje ozbiljne sumnje da je cijeli projekt otkupa i prerade ambalaže bio usko povezan sa Zakonom o zbrinjavanju ambalaže i njezinoj preradi koji je donesen za mandata bivše ministrice Marine Matulović Dropulić, pa se iz tog razloga već neslužbeno govori da je ona, kao i brojne nepravilnosti u njezinu bivšem resoru, zapravo krajnji cilj zanimanja istražitelja.

Navodno su neki od svjedoka ispitanih zbog muljaže s otkupom PET ambalaže progovorili o ulozi bivše ministrice u cijeloj priči te je ozbiljno teretili u vezi s tim pitanjem. Prema nekim interpretacijama, upravo je bivša ministrica zaslužna za dodjeljivanje koncesije tvrtki BBS za čije je nepravilnosti u poslovanju, koliko se zna, znao i Mladineo te, valjda shvativši razmjere koje one poprimaju, diskretno upozoravao mjerodavne, no konkretni su potezi ipak izostali, zaključuje Večernjak.

Županijski sud u Zagrebu danas bi trebao odlučiti o istražnom zatvoru za Mladinea i ostale aktere afere koji su jučer privedeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi