ODALA GA SNIMKA

USKOK pokrenuo istragu zbog pokušaja nezakonitog zapošljavanja u HEP-u

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 14:50
  • Objavljeno 28.12.2016 u 15:40
hep, struja

hep, struja

Izvor: Cropix / Autor: Željko Šop/CRopix

USKOK je pokrenuo istragu protiv Ivice Martineka zbog pokušaja nezakonitog zapošljavanja u HEP-u

Izvršni direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek podnio je ostavku 9. prosinca nakon što su mediji objavili snimku u kojoj od podređenog traži da zaposli navodno rođaka predsjednika uprave HEP-a.

'USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem', piše u priopćenju USKOK-a.

'Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od 10. listopada do 7. prosinca 2016., u Zagrebu, nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, koristeći se autoritetom svoga položaja, od podređene mu osobe i člana Komisije za zapošljavanje zatražio da se zaposli osobu koju je on predložio.

Ta osoba je okrivljenika upozorila da bi to predstavljalo kršenje zakona jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji, no okrivljenik mu je rekao da bez obzira na navedeno mora zaposliti osobu koju on predlaže te neka pripremi pitanja koja će se predati toj osobi.

Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj, a ne osoba koju on predlaže.

Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno', piše u priopćenju USKOK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!