POKRENULI ISTRAGU

USKOK ima dva sumnjivca zbog mita oko remonta MiG-ova

05.07.2016 u 19:32

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za remont hrvatskih borbenih aviona MiG-21 u Ukrajini

Kako je USKOK izvijestio na svojoj službenoj internetskoj stranici, istraga je, na temelju kaznene prijave Vojne policije, pokrenuta protiv člana tehničkog Povjerenstva MORH-a koje je odlučivalo koji od dva ponuditelja, ukrajinska ili rumunjska tvrtka, ima bolje uvjete za obavljanje remonta hrvatskih migova.

Zauzvrat zatražio novčanu nagradu

Iako USKOK ne navodi njegovo ime, neslužbeno se doznaje da je riječ o bojniku Josipu Čoviću, a USKOK ga sumnjiči da je od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. 'od zastupnika dvaju inozemnih društava u više navrata zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos'.

USKOK navodi kako zastupnici jednog od društava nisu prihvatili njegov zahtjev, dok je zastupnik druge tvrtke, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Ivici Josipoviću, osnivaču poduzeća Aeropartner i zastupniku ukrajinske tvrtke Ukrspeceksport za Hrvatsku i BiH, prihvatio zahtjev i obećao Čoviću isplatu zatraženog novčanog iznosa ako tvrtka koju zastupa dobije posao.

Posao vrijedan 130 milijuna kuna

'Nakon što je navedeni posao realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. preuzeo obećanu novčanu nagradu', navodi se u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, Hrvatska je u Ukrajini obavila remont svojih sedam aviona MiG-21 te je kupila još pet polovnih MiG-ova, a ukupna vrijednost posla bila je oko 130 milijuna kuna.