industrijska baština

Urušio se dio krovne konstrukcije lansirne rampe za torpeda u Rijeci

18.06.2019 u 19:34

Bionic
Reading

Dio krovne konstrukcije jednog od najvažnijih i nažalost jednog od najzapuštenijih spomenika riječke industrijske baštine - lansirne rampe za torpeda na Mlaki

Desetljećima traju prepucavanja na relaciji konzervatori - Lučka uprava - Grad Rijeka oko toga tko bi trebao voditi brigu o spomeniku industrijske baštine koji je od izuzetne važnosti za Rijeku, dotle on sam konstantno propada i već odavno je u takvom stanju da mu prijeti potpuno urušavanje a pritom predstavlja i potencijalnu opasnost za one koji mu se približe, piše Novi list.

Prema riječima Denisa Vukorepe iz Lučke uprave oni niti nakon najnovijeg urušavanja ne može ništa učiniti bez naloga Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Lansirna stanica dio je ugasle tvornice za proizvodnju torpeda i u njezinu su tvorničkom krugu nalazi od 1930-tih.

Za razliku od tih nestalih stanica, drvenih, stanica koja još uvijek podsjeća na izum torpeda, čvršće je, armiranobetonske konstrukcije.

Tvornica torpeda pojavila se kao posljedica zamisli Riječanina Giovannija Luppisa o obrambenom oružju protiv neprijateljskih brodova. Luppis se idejom bavio početkom 1860-tih, bez dovoljno tehničkih znanja i sredstava za realizaciju.

  • +2
Lansirna rampa za Torpeda Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kada za nju zainteresirao Robert Whitehead, upravitelja Riječkog tehničkog zavoda (Stabilimento tecnico fiumano). Bazirajući se na Luppisovoj ideji, Whitehead razvija rješenje nalik metalnoj ribi, koja se kreće pod morskom površinom. Prototip je iskušan 1866. Stabilimento se 1875. transformirao u Tvornicu torpeda R. Whitehead & Co. To je prva svjetska tvornica torpeda.