23 OZLIJEĐENIH U KAMBODŽI

Urušila se tvornica koja proizvodi za H&M

20.05.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Najmanje 23 radnika ozlijeđena su u ponedjeljak kada se urušila zgrada s tekstilnim pogonom u Pnom Penu, objavila je policija u Kambodži o tvornici koja proizvodi za švedsku tvrtku H&M koja je pak najavila da bi svoju proizvodnju mogla preseliti u Južnu Ameriku i Afriku, prenose mediji

Zgrada od betona i metala u Pnom Penu urušila se u ponedjeljak rano poslije podne kada su radnici imali stanku za ručak, rekao je Haj Nain, zapovjednik lokalne policije, javlja AFP.

'Nitko nije poginuo, a 23 radnika ozlijeđena su i prebačena u bolnicu', rekao je policajac.

Tvornica proizvodi odjeću za švedski div H&M, rekao je At Tun, predsjednik Kambodžanske konfederacije radnika te 'nakon ovog najnovijeg izgreda izrazio zabrinutost za sigurnost tekstilnih radnika'.

Nesreća se dogodila pošto se u četvrtak srušio strop tvornice cipela u pokrajini Kampong Speu na jugu Kambodže pri čemu su dvije osobe poginule.

U tragičnom rušenju tekstilne tvornice u Bangladešu u travnju poginulo je 1.127 radnika čime je svijet doznao više o uvjetima u kojima azijski radnici nerijetko za 'robovske' nadnice proizvode za zapadne tvrtke.

Izvozom tekstila Kambodža je lani imala prihod 4,6 milijarda dolara. Oko 650.000 radnika zaposleno je u tom sektoru, od čega 400.000 radi za izvoz.

Na bijedu tekstilnog sektora u tim azijskim zemljama upozorili su mediji prije dvije godine otkrivajući da rade u neljudskim uvjetima s manjkavom ventilacijom u pogonima, prekovremeno i pothranjeni. Tekstilni radnici izlazili su i na ulice i prosvjedovali tražeći zajamčene veće nadnice, a bangladeška tragedija nagnala je zapadne tvrtke da razmotre politku suradnje s azijskim partnerima.

Britanski poslovni list Financial Times piše u ponedjeljak da H&M razmatra svoju proizvodnju odjeće preseliti u Latinsku Ameriku i Afriku.

Karl-Johan Persson, izvršni direktor H&M-a, švedskog diva koji je najveći kupac odjeće iz Bangladeša, rekao je za FT da bi pogone mogli smjestiti u Meksiko i Brazil pošto je već počeo suradnju s Čileom.

'Također razmatramo (proizvodnju) u Africi', rekao je 38-godišnji Persson, unuk osnivača tvrtke.

H&M je bio prvi od 30 uglavnom europskih tekstilnih proizvođača koji je prošli tjedan potpisao pravno obvezujući sporazum s tvornicama o provedbi neovisnih inspekcija radnih uvjeta.

Persson je u ponedjeljak rekao za FT da je tvrtka 'spremna ostati te da će nagraditi partnere koji najbolje rade' u poštivanju kodeksa tvrtke. Pozvao je Bangladeš da podigne minimalnu nadnicu od 38 dolara na mjesec i da je usklađuje svake godine jer je zadnje povećanje plaća bilo 2010., piše FT.