NAKON LEGALIZACIJE POBAČAJA

Urugvajci će 'uživati' vladinu marihuanu!

22.10.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Urugvaj je opet napravio nešto drukčije od većine zemalja u Latinskoj Americi - prošli tjedan je Kongres prihvatio prijedlog zakona kojim se omogućava pobačaj tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. Procedura nije bila lagana, prijedlog zakona se mijenjao da bi bio tijesno izglasan u Senatu sa 17 glasova za i 14 protiv. No Urugvaj je tako uz Kubu postao jedina država na prostoru od Meksika do Ognjene zemlje gdje žene mogu slobodno obaviti pobačaj

Ne baš kao u Zapadnoj Europi, zagovornici zakona su ipak morali napraviti ustupak konzervativcima i još uvijek utjecajnoj Katoličkoj crkvi pa će se na pobačaj u bolnicama moći odlučiti samo žena ili djevojka starija od 18 godina i to nakon što se posavjetuje sa svojim liječnikom, a zatim s odborom u kojem će biti predstavnik socijalne službe, psiholog i ginekolog. Nakon razgovora s njima žena mora uzeti još najmanje pet dana za razmišljanje, a tek se potom može obaviti pobačaj, prenose agencije.

No bez obzira na sve ove detalje, riječ je o izuzetno važnom koraku u regiji u kojoj je pobačaj u pravilu u potpunosti zabranjen (prije nekoliko su godina liječnici u Brazilu obavili pobačaj na maloljetnoj djevojčici koju je silovao očuh i prijetila joj je smrt, da bi potom oni i djevojčica bili kažnjeni, a očuh prošao 'lišo'; liječnici i majka su osim toga pretrpjeli teške kritike Katoličke crkve i na kraju bili ekskomunicirani).

Urugvajski predsjednik Jose 'Pepe' Mujica je pak izjavio kako će odmah potpisati zakon kako bi se što prije mogli pokrenuti potrebni koraci da se smanji sadašnji broj od 30.000 ilegalnih pobačaja koje Urugvajke izvedu godišnje (zemlja ima 3,5 milijuna stanovnika). Takvi se postupci obavljaju u pravilu u nehigijenskim uvjetima, bez dostatne liječničke pomoći pa žene često trpe brojne zdravstvene posljedice. Stoga je urugvajski predsjednik podržao aktiviste koji su upravo taj argument koristili zagovarajući novi zakon.

Mujica je bivši ljevičar, pripadnik gerile koja se borila protiv diktatorskog režima i zbog toga je proveo u zatvoru 14 godina. No 2009. je s lijevom koalicijom pobijedio na izborima i uspio provesti u djelo svoje obećanje o ukidanju zabrane pobačaja.

Vlada tog uzgajivača cvijeća, koji vozi Volkswagen 'bubu' staru 40 godina i čija je supruga senatorica u urugvajskom parlamentu, priprema još jedan izuzetno kontroverzan zakon. Naime, sljedećeg bi se mjeseca trebala ozakoniti prodaja marihuane koju bi proizvodila vlada. Uživatelji tog opijata će tako moći prestati koristiti dilere i bez straha od policijskog i pravosudnog progona mirno otići u ovlašteni dućan i kupiti određenu količinu marihuane za osobne potrebe.

Mujicina se vlada na ovaj korak odlučila još u kolovozu kad je službeno objavila da je rat protiv droge propao. Uživanje marihuane je već nekažnjivo u Urugvaju, ali vlada sada želi stati na kraj sustavu ilegalnog tržišta koje je, prema procjenama Montevidea, 'teško' oko 30 milijuna dolara. Predsjednik i njegovi ministri smatraju da će se ovisnici o marihuani vrlo brzo okrenuti vladinoj ponudi te da će tako dileri ostati bez posla što bi trebalo, nadaju se, imati i pozitivan utjecaj na stanje kriminala u zemlji.

Inače, ovo je prvi slučaj da je neka vlada odlučila kako će sama uživatelje opskrbljivati marihuanom - pitanje je samo kako će na to reagirati dileri. Možda nižom cijenom i lošijom kvalitetom? U svakom slučaju, Urugvaj, koji se često volio nazivati 'Švicarskom Južne Amerike', postaje jednom od najliberalnijih zemalja ne samo u toj regiji. I prije Nizozemskom nego Švicarskom.