DEMANTIRA NAPISE

Ured: Predsjednica nije primila nikakav dokument vezano za probleme oko nabavke izraelskih F-16

07.01.2019 u 16:49

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednice poručili su u ponedjeljak kako predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije zaprimila nikakav dokument iz kojega proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke izraelskih borbenih zrakoplova F-16.

“Predsjednica Republike Hrvatske nikada nije zaprimila nikakav dokument, kako ga u vašem upitu nazivate non-paper, iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova. Za sve tehničke pojedinosti postupka nabave zrakoplova molimo vas da se obratite nositelju postupka, Ministarstvu obrane RH", kratko je izjavila Hini glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić.

Na medijske napise da je Hrvatska primila 'non paper' u kojem ju se upozorava kako joj se ne odobrava da kupi izraelske zrakoplove ranije je priopćenjem reagiralo i Ministarstvo obrane.

"Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona", ističu iz MORH-a u kratkom priopćenju.

Jutarnji list u nedjelju je objavio da je državni i vojni vrh najmanje "godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak".

"Još u siječnju 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona. Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Ured predsjednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji 'Bujica'. Američki dokument stigao je na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici", objavio je taj list.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL