OD TRAVNJA 2019.

Sud zabranio dizelaše u još dva njemačka grada

08.11.2018 u 15:49

Bionic
Reading

Gradovi Koeln i Bonn morat će od travnja 2019. godine uvesti zabranu prometa za vozila na dizelski pogon koja ne udovoljavaju najnovijim standardima o čistoći ispušnih plinova, odlučio je Upravni sud u Koelnu u četvrtak

U obrazloženju presude stoji da se predugo čekalo s mjerama za smanjenje vrijednosti dušikovog oksida u atmosferi te da je sada jedina preostala mjera zabrana.

Zabrana se od travnja 2019. odnosi na vozila do norme Euro 4, a od rujna i za automobile s oznakama Euro 5.

Zabranu prometa za dizelska vozila zatražila je ekološka udruga Njemačka zaštita okoliša (Deutsche Umwelthilfe) koja je već u više njemačkih gradova sudskim putem izborila zabrane.

Sudovi su već naredili zabranu u nekoliko njemačkih gradova, između ostalog i u Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu i Stuttgartu ako vlasti ne pronađu mjere za smanjenje vrijednosti dušikovog oksida.

Njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Markel nedavno je najavila uvođenje mjera koje bi spriječile zabrane prometa za vozila s dizelskim motorima.

Za četvrtak navečer ministar prometa Andreas Scheuer sazvao je sastanak s predstavnicima automobilske industrije kako bi se sagledale daljnje mjere kojima bi se spriječile zabrane.

Vlada se zauzima za mehaničke promjene na motorima starijih dizelskih vozila što predstavnici industrije odbacuju zbog troškova.