OBRUČ SE STEŽE

Danska predlaže zabranu benzinaca i dizelaša već od 2030

05.10.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Europske zemlje odlučne su u želji da iskorijene motor s unutarnjim izgaranjem. Pritom mnoge ne rade baš nikakvu razliku između dizelskih i benzinskih motora

Velika Britanija zabranit će automobile pogonjene motorima s unutarnjim izgaranjem od 2040., gradovi poput Pariza, Madrida i Atene neće tolerirati emisiju ispušnih plinova u strogom centru od 2025, a sad iz Danske odašilju još ambicioznije planove.

Idući tjedan ova skandinavska zemlja mogla bi izglasati zakon koji bi zabranio dizelske i benzinske automobile od 2030., a hibridna vozila od 2035 na razini čitave zemlje.

Premijer Danske, Lars Lokke Rasmussen, tvrdi kako je svjestan težine postizanja ovog cilja, no kako upravo zbog toga ‘moraju pokušati’.

Danska trenutno ima najveće stope poreza na automobile u Europi. Premda su ih nedavno smanjili, (sa 180 posto) oni još uvijek iznose čak 100 posto!

  • +27
Mondial De L’Auto 2018 Izvor: Pixsell / Autor: Uli Deck/DPA/PIXSELL

Tako, primjerice, Golf 1.0 TSI Trendline koji u Poljskoj košta 119.481 kn, Danci plaćaju 214.000 kuna.

Vlada premijera Rasmussena također se našla na udaru jer su ukinuli poticaje na električna vozila pa je prodaja automobila s nultom stopom emisije CO2 pala s tri na gotovo nula posto.

Susjedna Švedska, usporedbe radi, ima prodaju od 7 posto električnih vozila, dok u Norveškoj više od polovinu automobilskog tržišta čine električni automobili i hibridi.