KRIZNA SITUACIJA U ZG HOLDINGU

Uprava nema za božićnice, sindikati idu s tužbama

15.12.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Ne isplati li uprava Zagrebačkog holdinga do 21. prosinca božićnice u visini 2.884 kune i dar za djecu od 600 kuna (na ovo imaju pravo roditelji klinaca do 15 godina), sindikati koji zastupaju oko 13 tisuća zaposlenika najavili su podizanje tužbe protiv gradske megatvrtke

'Rok u kojem su trebali isplatiti 600 kuna dara za djecu već je istekao i to je utuživo. Međutim, odlučili smo pričekati 20. prosinca, kada je, po kolektivnom ugovoru, rok za isplatu božićnice.

Ako se do tada ne isplati jedno i drugo, neće nam preostati drugo doli da podignemo tužbe, što će u konačnici upravu, a zapravo porezne obveznike, koštati puno više nego da se sve isplati kako je zapisano u kolektivnom ugovoru', kazao je predsjednik Koalicije sindikata Darko Kleinberger i dodao da se nada da će u upravi prevladati razum.

Kako smo već pisali, uprava ZGH zatražila je od radnika da se odrekne onoga što im po slovu ugovora pripada, a sve ne bi li u ovoj godini uštedjela 70 milijuna kuna. Kada im taj prijedlog nije prošao, doznajemo iz Holdinga, ponudili su varijantu dvogodišnjeg moratorija na božićnice i darove za djecu s opcijom da to isplate kad budu imali novca.

'Nama je jasno da nemaju novaca i da su u nezavidnoj poziciji. Međutim, kad je dobit bila ogromna, radnici nisu dobili ništa, pa se od njih ne može tražiti da podnesu teret krize. Točno je da su ponudili varijantu moratorija na dvije godine, ali to nikad nije stavljeno na papir kao prijedlog.

Usto su izašli i s nebuloznim prijedlogom da im u 2011. godini vratimo oporezivi dio regresa za godišnji odmor. Riječ je od oko 380 kuna po zaposleniku', zaključio je Kleinberger uz dodatak da je sudska tužba prva mjera, a štrajk i blokada gradskih prometnica krajnja i posljednja.