PROPALI PREGOVORI

Uprava Holdinga ipak će isplatiti božićnice

06.12.2010 u 13:31

Bionic
Reading

Pregovori između uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika sindikata što su se održali danas, kao što smo najavili u petak, nisu urodili plodom i uprava će morati isplatiti 2.884 kuna božićnice i 600 kuna dara za djecu

'Razgovarali jesmo, ali mi se nećemo odreći onog što nam po Kolektivnom ugovoru pripada. Tražili su da se odreknemo dara i božićnice, a na to ne možemo pristati. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i mi jesmo otvoreni za daljnje razgovore, ali za ovu godinu ustupaka nema.

Neki su od nelogičnih poteza uprave, koji su nas doveli u ovu situaciju, kupovanje zemljišta Gredelja, što nema veze s našom djelatnošću, ili činjenica da je ZGH dao 65,4 milijuna kuna kao instrument osiguranja zakupnine za Arenu Zagreb iako su potpisnici ugovora Grad i država.

Kada su bile godine u kojima se poslovalo s nekoliko stotina milijuna kuna dobiti, nitko se nije javio da bi radnici nešto dobili, a sada kada je kriza i kad se posluje u minusu, onda bi oni trebali snositi teret krize', kazao je predsjednik Koalicije sindikata Darko Kleinberger.

U upravi Holdinga procjenjuju da bi neisplatom božićnica i darova za djecu (pravo na to imaju roditelji čija djeca imaju manje od 15 godina) uštedjeli oko 70 milijuna kuna. Ne isplati li uprava navedeno, što se neće dogoditi, sindikat bi krenuo prema Sudu, a tamo bi mu uspjeh bio garantiran.

Kako će situacija izgledati za 2011, treba tek vidjeti jer pregovori na tu temu kreću u četvrtak. Ono što je jasno jest da će uprava u startu tražiti linearno rezanje plaća od 10 posto za sve zaposlenike (oko 13 tisuća ljudi) jer su sebi toliko odrezali u listopadu ove godine.

Ne pristane li sindikat na takav rez, može se pretpostaviti da će uprava zatražiti još poneko rezanje materijalnih prava sve ne bi li došla do uštede od 180 do 200 milijuna kuna, koliko si je zacrtala da u 2011. mora uštedjeti na troškovima osoblja. Ukoliko se ne pronađe zajednički jezik, iz uprave su ne jednom najavili da će doći do otpuštanja dijela zaposlenika.