NOVA RECEPTURA

Upozorenje na rak promijenilo Pepsi i Coca-Colu!

09.03.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Američke kompanije Coca-Cola i Pepsi promijenile su recepte za pripravak svojih proizvoda kako na boce ne bi morali staviti upozorenje na opasnost od raka, što zahtijevaju kalifornijske vlasti

Prema novoj formuli, boja karamele imat će manje 4-metilimidazola, kemikalije koja je uvrštena na popis kancerogenih tvari u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Napici spravljeni po novoj recepturi već se nalaze na policama kalifornijskih trgovina.

Međutim, spravljanje pića prema novom receptu širom SAD učinit će proizvodnju efikasnijom.

'Vjerujemo da nema opasnosti po zdravlje javnosti kojom bi se opravdala ova promjena, ali smo od naših opskrbljivača karamelom zatražili da taj korak poduzmu kako naš proizvod ne bi bio predmet zahtjeva znanstveno neutemeljenog upozorenja', izjavila je Diana Garza-Ciarlante, predstavnica Coca-Cole, za Associated Press.

Prema jednom istraživanju, sporna kemikalija povezana je s razvojem kancerogenih bolesti kod miševa i štakora, no nema dokaza da predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, priopćilo je Američka udruga proizvođača napitaka.

Američka agencija za hranu i lijekove tvrdi da bi jedna osoba trebala popiti tisuću limenki Coca-Cole ili Pepsija dnevno da bi primila istu dozu kemikalije koja se daje životinjama za vrijeme ispitivanja u laboratoriju.