MODEL M18

Upoznajte novi pištolj američkih marinaca koji zamjenjuje legendarni Colt

30.06.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Američki marinci odabrali su novi borbeni pištolj nakon više od 110 godina korištenja mnogih inačica legendarnog Coltovog poluautomatskog borbenog pištolja M1911. Marinski zbor SAD-a odabrao je za svoj novi službeni pištolj Sig Sauerov model M18, a ranije je ga usvojila ratna mornarica, dok su kopnena vojska i ratno zrakoplovstvo preuzeli nešto veći M17 istog proizvođača. Donosimo više o novom kompaktnom i modularno konstruiranom pištolju, zbog čega je prilagodljiv različitom streljivu

Marinski zbor SAD-a potvrdio je ovih dana američkim medijima da je iz službe povukao posljednje borbene pištolje M45A1 kalibra .45, znatno unaprijeđene inačice legendarnog Coltovog modela M1911. Zapovjedništvo marinaca izvijestilo je da je novi službeni pištolj te grane američke vojske postao Sig Sauerov M18, a čije je uvođenje u službu dovršeno u listopadu prošle godine.

Marinci su bili posljednji veliki američki vojni korisnici pištolja iz serije M1911, a njegove inačice i nadalje su u sve više ograničenoj službi unutar zajednice za specijalne operacije, osobito izviđačkim postrojbama. Američka vojska usvojila je originalni M1911 još 1911. godine, a 15 godina kasnije preuzela je M1911A1, model s nizom poboljšanja.

  • +3
Sig Sauer M18 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Senior Airman Tessa Corrick

Rasprava o relativnoj borbenoj korisnosti streljiva kalibra .45 u odnosu na streljivo 9x19 mm traje i danas, premda potpuno nova patrona 9x19 mm, uključujući onu sa šupljim vrhom, poništava pojedine prednosti kalibra .45 i nudi mnogo veći kapacitet.

Prilagođen za razne kalibre

Valja podsjetiti na to da su marinci od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća koristili Berettine modele M9 i M9A1 te da su od 2019. počeli uvoditi Glockov model 19M kalibra 9x19 mm. Taj je pištolj bio namijenjen pripadnicima helikopterske eskadrile marinaca odgovornih za prijevoz i sigurnost predsjednika i potpredsjednika SAD-a, šefova država, dužnosnika ministarstva obrane i drugih štićenih osoba, a koristila ga je i marinska kriminalistička služba.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Allen Tam

Novousvojeni Sig Sauerov model M18 prethodno je bio poznat kao XM18, a riječ je o manjoj inačici pištolja pune veličine M17, ali s kraćom cijevi i kraćom drškom. Ovo je oružje namijenjeno postrojbama kojima je potreban kompaktan i neupadljiv pištolj manjih dimenzija od M17, koji koriste američka kopnena vojska i zračne snage. Model M18 počeo se proizvoditi 2017. godine, a prema najavama, Marinski zbor nabavit će najmanje 35.000 komada.

Pištolj M18 ima komore za standardno streljivo kalibra 9x19 milimetara, ali je dizajniran kao modularno višekalibarsko oružje pa se može prilagoditi za streljiva kalibra .40 Smith & Wesson, .375 SIG te za Coltove kalibre .380 i .45, a koji se koriste u automatskim pištoljima. Budući da je riječ o višemodularnom oružju, proizvođač nudi komplete za kalibarsku preinaku te se ona izvodi jednostavnim mijenjanjem cijevi, klizača, okvira i spremnika.

  • +3
Colt M1911 bio je službeni pištolj u različitim rodovima američkih oružanih snaga u posljednjih stotinjak godina Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Precizniji od konkurencije, ali...

Model M18 je samozapinjući pištolj s okidačem dvostrukog djelovanja koji puca sa zaključanim zatvaračem i koristi tipičnu Sig Sauerovu cijev, kojom se upravlja ekscentrom radi pretvaranja kružnog u linearno gibanje. Navlaka zatvarača je izrađena od nehrđajućeg čelika, a okvir je napravljen od polimera. Pištolj ima ergonomski rukohvat i tipku za otpuštanje zatvarača prilagođene za obje ruke, a može se rastavljati bez upotrebe alata.

M18 se puni iz spremnika kapaciteta 10 metaka, a također je kompatibilan sa spremnicima kapaciteta 17 metaka za pištolj pune veličine M17, pa čak i s produljenim spremnicima od 21 metka. Gumb za otpuštanje spremnika je reverzibilan, a nišan s tri točke izrađen od željeza. Prednji i stražnji nišan mogu se podesiti prema vjetru i visini, a moguće je montirati i nišan s crvenom točkom. Model, prema navodima proizvođača, ima efektivni domet između 25 i 40 metara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Inferior Rifles

Novi pištolj marinaca dolazi s pištoljskom šinom tipa Picatinny, a ona prihvaća sve standardne taktičke dodatke, poput svjetiljki i laserskih pokazivača. Uz to, moguće je konfiguriranje pištolja za korištenje prigušivača te noćnih nišana Siglite, što ga čini izvrsnim izborom za gađanje meta pri slabom osvjetljenju.

Stručnjaci ističu da je M18 precizan pištolj te nudi bolju točnost od konkurencije, a hvale i njegovu robusnost i izdržljivost, što ovaj model čini pouzdanim odabirom za vojsku i policiju. Jedine zamjerke idu na račun nešto težeg okidača, što može utjecati na točnost i brzinu pucanja, težine od gotovo 800 grama te veće cijene od konkurencije u segmentu kompaktnih pištolja.