najgore na riječkom području

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku; stižu pljuskovi, grmljavina i tuča

28.04.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon gotovo cijelog mjeseca bez kiše razdoblje suše trebalo bi napokon biti prekinuto. Promjena vremena donijet će kišu i grmljavinsko nevrijeme. Oborina bi najviše trebalo biti u srijedu i petak. Državni hidrometeorološki zavod oglasio je meteoalarm za utorak, a cijela zemlja je pod žutim i narančastim upozorenjem u srijedu

Za utorak je žuti meteoalarm upaljen za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog mogućeg olujnog vjetra, a za riječku, splitsku i dubrovačku zbog mogućih obilnih lokalnih pljuskova.

U srijedu je meteoalarm upaljen u cijeloj Hrvatskoj. U zagrebačkoj, osječkoj i karlovačkoj regiji zbog jakih pljuskova, uglavnom u poslijepodnevnim satima, te zbog moguće tuče. U gospićkoj regiji meteoalarm je upaljen zbog jakog vjetra te moguće obilnije oborine, uz pljuskove. U kninskoj regiji mogući su pljuskovi, kao i u cijeloj Dalmaciji.

Narančasti meteoalarm upaljen je za riječko područje. Tamo bi trebalo pasti najviše kiše.

Vremenska prognoza HRT-a

'U utorak će na jugu Hrvatske biti oblačnije nego u ponedjeljak, ali i malo toplije. Veći dio dana još suho, a kasno poslijepodne kiše će vjerojatno biti na otvorenom moru i otocima, navečer i drugdje. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će jugo, povremeno i umjereno.

Jugo će tijekom dana jačati i na srednjem Jadranu, a vjetrovitije nego u ponedjeljak bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je povremena kiša moguća već oko podneva. Kasnije se vjerojatnost pljuskova povećava i uz more, koje će biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka 13 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C, a najviša između 21 i 24 °C. Razmjerno će toplo biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, ali uz dosta oblaka i povremenu kišu ponegdje već prijepodne te osobito poslijepodne i navečer. Puhat će često umjereno, mjestimice i jako jugo i južni vjetar, u gorju i jugozapadni, ponegdje moguće i s olujnim udarima.

  • +38
Atmosfera u hrvatskim gradovima drugi dan popuštanja mjera Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jugozapadnjak bi mnogima mogao smetati i u središnjoj Hrvatskoj, u utorak još uz većinom suho vrijeme, pa i prevladavajuće sunčano te razmjerno toplo, ujutro i toplije nego u ponedjeljak. I u istočnoj će Hrvatskoj u utorak biti toplije nego u ponedjeljak, i to ne samo ujutro, nego i poslijepodne, uz temperaturu zraka većinom oko 25 °C te još većinom suho i pretežno sunčano vrijeme, uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar.'

I u nastavku će tjedna na kopnu biti promjenljivo, povremeno uz kišu, vjerojatno najčešću i najobilniju u srijedu i petak. Lokalno su mogući i pljuskovi s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost sugradice, pa i tuče. Puhat će najprije često umjeren, gdjekad i jak jugozapadni vjetar, u svježiji petak sjeverni i sjeverozapadni.

I na Jadranu će u petak zapuhati umjerena i jaka tramontana, uz obalu ponegdje i bura, a do tada podjednako jako jugo i južni vjetar. Bit će nestabilno, gotovo svakodnevno uz pljuskove i grmljavinu, češće u srijedu i petak, osobito na sjevernom Jadranu, na kojem će biti svježije nego na južnijem dijelu, prognozira za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.