rahul gandhi

Unuk Indire Gandhi vraćen u indijski parlament, sud suspendirao osudu za klevetu

07.08.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Indijski parlament u ponedjeljak je vratio čelnika oporbene Kongresne stranke Rahula Gandhija u redove parlamentarnih zastupnika nakon što je Vrhovni sud suspendirao njegovu osudu za klevetu, objavila je indijska vlada

Gandhi, čiji su otac, baka i pradjed bili premijeri, osuđen je u ožujku u slučaju koji je pokrenuo zastupnik iz vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) zbog komentara iz 2019. koji su se smatrali uvredljivima za premijera Narendru Modija i druge s istim imenom, uključujući i jednog parlamentarca. Tada je tijekom izborne kampanje izjavio da "svi lopovi imaju prezime Modi".

Nakon što je osuđen, Gandhi (53) je izgubio mjesto u parlamentu i bio osuđen na zatvor na dvije godine, ali mu je odobrena jamčevina.

Vrhovni sud prošlog je tjedna suspendirao presudu, omogućivši Gandhiju da se vrati u parlament i natječe se na općim izborima koji su zakazani sljedeće godine. Gandhi je tražio poništenje presude, ali njegovo osporavanje tek treba saslušati niži sud.

Predsjednik Kongresa Mallikarjun Kharge nazvao je odluku o njegovom ponovnom vraćanju u parlament "dobrodošlim korakom" i pozvao vladu da se usredotoči na "upravljanje, a ne na napadanje demokracije napadanjem vođa oporbe".

Tijekom posljednjih mjeseci, Gandhi je pomogao svojoj Kongresnoj stranci otvoriti pregovore s drugim oporbenim strankama kako bi progurali ideju o velikom savezu koji bi se suprotstavio BJP-u na općim izborima na kojima se znatna prednost daje BJP-u.

Jedan od čelnika Kongresne stranke, Rahul Gandhi potomak je prve indijske političke dinastije. On je sin Rajiva (i Sonie) Gandhija, unuk Indire Gandhi i praunuk vođe neovisnosti Jawaharlala Nehrua, svi bivših premijera. Nije u rodu s ocem indijske neovisnosti Mahatmom Gandhijem.