PODRŠKA PROTIVNICIMA REŽIMA

UN uveo sankcije Libiji, Gadafiju zamrznuta imovina

27.02.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Moamerom Gadafijem.

U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, Gadafiju i članovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina.

Na popisu 16 osoba na koje se odnosi zabrana putovanja te šest osoba kojima se zamrzava imovina, uz Gadafija su njegovih sedam sinova, kćer i druge osobe usko povezane s libijskim režimom.

Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji je izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Libiji, osudilo nasilje i uporabu sile protiv civila, zatražilo prekid nasilja i pozvalo na poduzimanje mjera koje će zadovoljiti legitimne težnje stanovništva.

U rezoluciji se izražava žaljenje zbog općeg i sustavnog kršenja ljudskih prava, uključujući represiju protiv mirnih prosvjednika te duboka zabrinutost zbog pogibije civila. Ujedno se odbacuje, kako se navodi, "nedvosmisleno poticanje na neprijateljstvo i nasilje protiv civilnog stanovništva od najviših razina libijske vlade".

Libijske vlasti poziva se na maksimalnu suzdržanost kako bi se osigurala sigurnost svih stranaca i nesmetana opskrba humanitarnim i medicinskim potrepštinama.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji je o stanju u Libiji odlučilo upoznati tužitelja Međunarodnog kaznenog suda.

Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u Ibrahim Dabasshi izjavio je da je rezolucija moralna podrška onima koji se opiru Gadafijevom režimu. Dodao je da bi ovim potezom UN mogao ubrzati kraj fašističkog režima koji još uvijek postoji u Tripoliju.