političke manipulacije

UN: Stigmatiziranje izbjeglica u Europi je jako opasno

10.09.2018 u 19:26

Bionic
Reading

Vrlo je opasno stigmatizirati izbjeglice u Europi nakon napada koje je počinio mali broj njih, dok ih je velika većina neprimjetna, upozorio je u ponedjeljak dužnosnik Ujedinjenih naroda

"Tražitelji azila i izbjeglice u velikoj većini ne izvode zločine. Bilo bi vrlo opasno stigmatizirati ih jer je jedan od njih počinio zločin", rekao je novinarima visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi.

"Ništa ne opravdava okrivljavanje cijele jedne zajednice zbog nečega što je počinila jedna osoba", nastavio je visoki povjerenik i istaknuo da je zabrinut što se nasilnim incidentima, u kojima sudjeluju izbjeglice i tražitelji azila, često manipulira u političke svrhe.

"Pozivam vlade zemalja gdje se takve stvari mogu dogoditi da jako oprezno razmotre ta pitanja, jer bi mogli osjetljive zajednice izložiti teškim posljedicama", nastavio je visoki povjerenik.

Zajednice izbjeglica, istaknuo je, posebno su osjetljive na diskriminaciju.

Filippo Grandi je naglasio da svaka pojedinačna osoba, bilo tražitelj azila ili izbjeglica, mora odgovarati pred zakonom ako počini zločin.

  • +9
Prosvjed u Chemnitzu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Visoki povjerenik govorio je u kontekstu prosvjeda krajnje desnice u nedjelju u Koethenu, na istoku Njemačke, nakon smrti jednog mladića nakon svađe s dvojicom Afganistanaca.

Taj skup izazvao je kod vlasti strah od ponavljanja prosvjeda i nereda u Chemnitzu, koji su izbili nakon što je jedan 35-godišnjak smrtno stradao u napadu nožem, za koji policija sumnjiči iračkog i sirijskog tražitelja azila.