KLIMATSKE PROMJENE

UN poziva na izradu nacionalnih programa borbe protiv suše

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 14:16
  • Objavljeno 22.08.2012 u 14:12
ispucala zemlja suša

ispucala zemlja suša

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić/CROPIX

Ujedinjeni narodi pozvali su države na izradu nacionalnih programa za borbu protiv suše koji će se temeljiti na procjeni opasnosti jer suše će, kako predviđaju stručnjaci, biti češće, jače i dugotrajnije i negativno utjecati na proizvodnju hrane, vode i energije

'Očekuje se da će klimatske promjene izazivati suše češće, da će one biti intenzivnije i trajati dulje, a pogađat će brojne sektore te napose proizvodnju hrane, vode i energije', priopćio je ravnatelj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud

U priopćenju na UN-ovim stranicama Jarraud se zauzeo za 'promjenu pristupa'.

Vlade trebaju 'ad hoc' akcije zamijeniti 'nacionalnim programima za ublažavanje suše koji će se temeljiti na procjeni opasnosti', ocijenio je.

WMO, UN-ova Konvencija za suzbijanje dezertifikacije (UNCCD) i druge agencije Ujedinjenih naroda zajednički pripremaju koordiniranu i proaktivnu strategiju prema sušama, navodi se u priopćenju za medije.

Ovogodišnje suše u svijetu odrazit će se na cijene hrane koje bi mogle dosegnuti rekorde iz 2010. godine, upozorava Mannava Sivakumar iz WMO-a.

Četvrtina područja Sjedinjenih Država izložena je izuzetnoj suši, a čitav SAD ima najdulje razdoblje suše od daleke 1895. godine.

Suše pogađaju i druge dijelove svijeta pa je primjerice u pokrajini Punjab, koja je žitnica Indije, postotak kiše 70 posto manji od normale.

Suše su pogodile Afriku, južnu i jugoistočnu Aziju te Australiju, ističe Sivakumar i dodaje da je Australija jedina zemlja u svijetu koja je izradila cjelovitu politiku suzbijanja suše temeljenu na procjeni rizika.

Konvencija UN-a za suzbijanje dezertifikacije i drugi UN-ovi partneri održat će od 11. do 15. ožujka 2013. sastanak na visokoj razini o nacionalnim politikama suzbijanja suše

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi