kriminal

UN-ovo izvješće: Krijumčarenje ljudi, zločin koji uvelike ostaje nekažnjen

07.01.2019 u 10:09

Bionic
Reading

Krijumčarenje ljudi, muškaraca, žena i djece žrtava kriminala koji ide od spolne zlouporabe do uzimanja organa, i dalje je dobrim dijelom nekažnjeno diljem svijeta, ističe se u izvješću koje su Ujedinjeni narodi objavili u ponedjeljak

Unatoč novijem trendu porasta broja presuda izrečenih za kazneno djelo trgovine ljudima u Africi i na Bliskom istoku, "ukupan broj (presuda) na tim područjima i dalje je veoma malen", upozorava se u izvješću UN-ova ureda za suzbijanje zlouporabe droga i kriminala (UNODC) sa sjedištem u Beču.

"Krijumčarima gotovo da ne prijeti izvođenje pred sud", dodaje se u tom dokumentu u kojemu se poziva na jačanje međunarodne suradnje radi progona kriminalnih mreža.

U izvješću koje prati podatke do 2016., ističe se da u zadnjih trideset godina broj zemalja u kojima se vodi oružani sukob nije nikad bio veći kao te godine.

Oružani sukob "povećava opasnost od krijumčarenja ljudi" jer ga nerijetko prati kriza vlasti, prisilno preseljenje stanovništva, raspad obitelji i gospodarska nestabilnost, ističe UNODC.

Daleko je najčešće krijumčarenje radi spolne zlouporabe koje je zastupljeno s 59 posto među žrtvama identificiranim 2016.

UNODC navodi primjer tisuća žena i djevojaka jezidske manjine koje su kao seksualne ropkinje držali pripadnici skupine Islamske države (IS) u Iraku.

Drugi najrašireniji oblik krijumčarenja je prisilni rad koji predstavlja trećinu žrtava obuhvaćenih u izvješću a posebno je raširen u Africi južno od Sahare i na Bliskom istoku.

Sto slučajeva povezanih s trgovinom organima zabilježeno je između 2014. i 2017. Izbjeglički kampovi su najčešće mjesto na kojemu krijumčari vrbuju žrtve pridobivajući ih "lažnim obećanjima o novčanoj nagradi i/ili premještaju na sigurnije mjesto".

Dokazani su i slučajevi tajnog dogovora krijumčara i "profesionalnih radnika u zdravstvu koji su posezali za nepoštenom praksom".

UNODC ističe da su 70 posto žrtava trgovine ljudima u svijetu žene a 23 posto identificiranih žrtava su mlađe od 18 godina.

Ured ne navodi procjenu broja žrtava trgovine ljudima u svijetu. Broj identificiranih slučajeva bio je u 2016. nešto manji od 25.000, što je za 10.000 više nego 2011., uz "naglašeniji porast u Amerikama i u Aziji".

No u izvješću se upozorava da bi porast mogao biti povezan s djelotvornijom identifikacijom, a ne s povećanjem broja ljudi koji su žrtve trgovine.