RAT U SIRIJI

UN-ovi istražitelji ne znaju tko je izveo kemijske napade

16.09.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo UN-a o kršenju ljudskih prava u Siriji istražuje 14 navodnih napada kemijskim oružjem u toj zemlji, priopćio je u ponedjeljak voditelj povjerenstva Paulo Pinheiro

Povjerenstvo istražuje napade počinjene od rujna 2011., kada je započeto praćenje slučajeva teških povreda ljudskih prava, pa sve do sada.

'Istražujemo 14 navodnih napada kemijskim oružjem, pregledali smo video snimke, imamo analize vojnih stručnjaka, no nismo utvrdili odgovorne za te zločine', izjavio je Pinheiro na konferenciji za novinare.

U svom prethodnom izvješću povjerenstvo je navela četiri takva slučaja, dva napada su počinjena u ožujku 2013., a još dva u travnju 2013.

Pinheiro je također kazao da je Damask pozvao članicu povjerenstva Carlu del Ponte da osobno posjeti Siriju, ali da povjerenstvo inzistira na službenom posjetu. Istražno povjerenstvo UN-a, naime, nikada nije dobilo dozvolu vlade Bashara al-Assada za misiju u Siriji, ali se nada da će dobiti zeleno svijetlo Damaska kako bi se obišle lokacije 14 navodnih napada kemijskim oružjem.

Carla Del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haškog suda, je rekla kako se pretpostavlja da je pozvana u Siriju jer je u svibnju izjavila da UN-ovo povjerenstvo raspolaže s naznakama da su oporbene skupine koristile kemijsko oružje, ali je istaknula kako to nije bila sigurna u to.