PETOGODIŠNJI MANDAT

UN imenovao Guterresa novim glavnim tajnikom

13.10.2016 u 18:13

Bionic
Reading

Opća skupština Ujedinjenih naroda, sastavljena od 193 država članica, u četvrtak je imenovala bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa devetim glavnim tajnikom UN-a koji će na tu funkciju stupiti 1. siječnja 2017.

Guterres (67) na tom će položaju zamijeniti Južnokoreanca Ban Ki-Moona, a mandat će mu trajati pet godina, navodi Reuters.

Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002., a od 2005. do 2015. je bio visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je tjedna jednoglasno odabralo Guterresa kao novog glavnog tajnika u sklopu nove procedure izbora kandidata za tu funkciju, najtransparentniju dosad, prenosi AFP.

Guterres se u svojoj kandidaturi obvezao boriti za ljudska prava, te uvođenju reformi u tu svjetsku organizaciju koju mnogi vide nezgrapnom i presporom za brzi odgovor na svjetske krize.

Guterres na čelo UN-a dolazi u vrijeme rata u Siriji, migrantske krize i rastućih sukoba u Južnom Sudanu i Jemenu.

Vijeće sigurnosti se ne može dogovoriti oko krize u Siriji nakon što su u glasovanjima preko vikenda propala dva nacrta rezolucija, od kojih je na jednu veto stavila Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Assada.

Još uvijek aktualni glavni tajnik Ban Ki-Moon rekao je skupštini kako je Guterres tijekom svog mandata visokog povjerenika za izbjeglice u diplomatskim krugovima ostao poznat kao čovjek velikog suosjećanja

'Najpoznatiji je tamo gdje je to najvažnije – na prvim crtama oružanih sukoba i humanitarne patnje', rekao je Ban, a prenio afp.

'Njegovi politički instinkti su sukladni Ujedinjenim narodima – suradnji za zajedničko dobro, te podjeli odgovornosti za čovječanstvo i planet', dodao je Ban.

Francuski veleposlanik Francois Delattre opisao je Guterresa kao 'najboljeg mogućeg kapetana u ovo olujno vrijeme' globalnih kriza, hvaleći ga kao reformista, ujedinitelja i 'humanista s istinskim moralnim kompasom'.

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft slaže se da je Guterres reformist, te dodaje kako je on 'sposoban i za vanjsko vodstvo, odnosno viziju, inspiraciju i određivanje smjera, ali i za unutarnju reformu kojom će se povećati efikasnost, poboljšati procesi, te učiniti da je cjelina veća od zbroja svojih dijelova'.

Dio oduševljenja Guterresovim odabirom posljedica je nezadovoljstva njegovim prethodnikom Banom kojeg mnogi smatraju lošim komunikatorom koji je pokazivao neodlučnost u poduzimanju snažnih akcija u velikim krizama.

'Svi su pristojni oko Bana, no budimo iskreni, svi znamo da on nije bio jak glavni tajnik po pitanju unutarnje reforme, kao ni vodstva', smatra jedan diplomat iz Vijeća sigurnosti.

'Imao je ispravne instinkte oko Sirije i svega drugoga, no nije bio sposoban usmjeriti svjetsko javno mnijenje na bilo kojem od tih pitanja', dodao je taj diplomat koji je pristao dati izjavu pod uvjetom da ostane anoniman.

Diplomati smatraju kako će Guterres prvih 100 dana svojeg mandata biti usredotočen na jačanje uloge glavnog tajnika.