Sendero Luminoso

Umro Abimael Guzman, osnivač peruanske gerile koja je pobila desetke tisuća ljudi

11.09.2021 u 18:25

Bionic
Reading

Abimael Guzman, osnivač peruanske pobunjeničke skupine Svijetle staze, čiji su pripadnici osamdesetih i devedesetih godina ubili desetke tisuća ljudi, umro je u subotu u dobi od 86 godine, tvitale su peruanske vlasti.

Nizom atentata, bombaških napada i sabotaža tada je gotovo bacio na koljena peruanske vlasti.

Guzman je navodno posljednjih mjeseci bio lošeg zdravlja, a u zatvoru je od 1992. godine.

Od tada su pobunjenici spali na nekoliko stotina gerilaca koji povremeno iz zasjede napadaju vladine snage ili pružaju zaštitu krijumčarima kokaina.

Guzman je uhvaćen 1992. u Lini i osuđen kao terorist na zatvor do kraja života.

Nekada profesor filozofije Guzman je bio uvjereni komunist koji je putovao krajem 60-ih u Kinu i bio zadivljen Kulturnom revolucijom Mao Zedonga.

Odlučio je implantirati kinesku inačicu komunizma na Peru klasnim ratom koji je počeo 1980. Tada je osnovao gerilski pokret Svijetle staze (Sendero Luminoso), s početka od vojnika koje su činili seljaci i radikalni studenti, a koji je izrastao u gerilsku silu.

Procjenjuje se da je 69.000 ljudi, uglavnom u siromašnoj unutrašnjoj Perua, ubijeno od 1980. do 2000. u unutarnjim sukobima koje je pokrenuo Guzmanov pokret.

Do kraja 80-ih Sendero Luminoso je postao takva prijetnja državi da su dvije trećine Peruanaca živjele pod režimom izvanrednog stanja.

Njegovi sljedbenici zvali su Guzmana četvrtim mačem marksizma, nakon Marxa, Lenjina i Maoa i uzdizali ga do kulta, prikazivali kao revolucionara koji je uza se nosio Maovu "Malenu crvenu knjižicu", no to je bilo daleko od istine.

Peruanski predsjednik Alberto Fujimori posegnuo je za gotovo diktatorskim ovlastima da bi stao gerili na pu. Pošto je Guzman uhvaćen i osuđen, pokret se uglavnom urušio.