prekinuli tradiciju

Umjesto domjenka Beli Manastir kupuje hranu najugroženijim sugrađanima

27.12.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Beli Manastir je prekinuo tradiciju božićnog domjenka. Novac koji bi potrošili na njegovu organizaciju ove će godine usmjeriti sugrađanima u potrebi i kupovinu hrane. Domjenci su ovu gradsku upravu prosječno koštali između 7.000 i 10.000 kuna

'Odrekli smo se domjenka za uzvanike i organizirali samo onaj skromni za zaposlene u Gradskoj upravi', rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob Glasu Slavonije.

Na božićni domjenak iz gradske blagajne se do sada trošilo između 7.000 i 10.000 kuna, a ponekad, rekli su u ovoj gradskoj upravi, čak i više. Ove godine taj će se novac usmjeriti za kupovinu hrane najpotrebitijim Belomanastircima.

Prema podacima Centra za socijalnu skrb Beli Manastir na području ovoga grada i Baranje gotovo je 4000 Baranjaca koji su u sustavu socijalne skrbi, od primatelja raznih naknada do udomitelja i udomljenih. Za razne oblike socijalnih naknada godišnje se isplaćuje oko 30 milijuna kuna. Trenutačno zajamčenu minimalnu naknadu, piše Glas Slavonije, prima nešto više od 1300 obitelji, od kojih oko 700 samaca. Najviše korisnika je iz Beloga Manastira i Darde.

Grad je, pak, tijekom ove godine iz proračuna izdvojio više od 1,4 milijuna kuna za socijalna davanja od čega je 50.000 kuna za jednokratne novčane pomoći. Subvencionirane su stanarine, odvoz otpada, komunalne naknade i slično za što je izdvojeno više od 200.000 kuna. Od Nove godine u ovom jedinom baranjskom gradu udvostručuje se naknada za novorođenčad koja je do sada iznosila 1000 kuna po djetetu.