ZA POŠTENE I DEMOKRATSKE IZBORE

Umjereni optimizam u Srbiji poslije međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom EP-a

10.07.2021 u 19:53

Bionic
Reading

Ne smeta mi da u Srbiji postoji više dijaloga, ako svi imamo istu namjeru - stvoriti uvjete za poštene i demokratske izbore, izjavila je u subotu u Beogradu eurozastupnica Tanja Fajon nakon međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, izvjestitelj EP-a za Srbiju Vladimir Bilčik i nekadašnji zastupnik EP-a Knut Flekenstein sudjelovali su u petak i subotu u međustranačkom dijalogu srbijanske oporbe i vlasti čiji je cilj uspostaviti fer i demokratske izborne uvjete, ponajprije u pogledu ravnopravnog pristupa medijima.

Fajon je nakon druge runde razgovora rekla kako vjeruje da će, poslije "konstruktivnih mišljenja", u srpnju i kolovozu raditi kako bi u rujnu mogli imati "zajedničke rezultate".

Predsjednik srbijanskog parlamenta Ivica Dačić i članovi izaslanstva EP-a najavili su da će do 1. rujna posrednici EP-a pripremiti radni dokument na osnovu rezultata međustranačkog dijaloga. Idući sastanak trebao bi se održati 17. i 18. rujna.

Dijalog u Srbiji paralelno traje na dva kolosjeka - uz posredovanje EP-a i kroz izravne pregovore pojedinih oporbenih stranaka s vladajućom koalicijom.

Brojne oporbene stranke bojkotirale su parlamentarne izbore u lipnju 2020. nezadovoljne izbornim uvjetima. Idući izbori najavljeni su za prvu polovicu 2022. godine.

"Mislim da je za uspjeh dijaloga važno da prijedlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi. Ako se tako budemo ponašali, ostvarit ćemo glavnu zadaću - da svi izađu na izbore i da se nikome ne pruža alibi da baca ljagu na Srbiju“, rekao je Dačić.

Vođa konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da će izrada nacrta izbornih uvjeta biti "veliki test za predstavnike EP-a koji su taj posao preuzeli na sebe".

"Ako oni u svoj dokument o izbornim uvjetima stave ono što su prave demokratske vrijednosti i istinski standardi za slobodne i poštene izbore, imat će ozbiljan problem s našim vlastima koje to neće htjeti ispuniti i tek će se tada vidjeti koliko je Srbija daleko od suvremene europske demokracije", rekao je Obradović.

U Skupštini Srbije dominira Srpska napredna stranka predsjendika države Aleksandra Vučića koja s Dačićevim socijalistima i manjim koalicijskim parnerima ima više od dvotrećinske većine zastupnika.