NAKON IZNENADNOG NAPADA

Ulične borbe talibana i afganistanske vojske u Kunduzu

04.10.2016 u 14:19

  • +3

Afganistanska vojska napada talibane u Kunduzu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Bionic
Reading

Talibanski borci koji su u ponedjeljak krenuli u ofenzivu na grad Kunduz iz nekoliko smjerova suočili su se tijekom noći na utorak s protunapadima afganistanskih vladinih snaga u tom gradu na sjeveru Afganistana, kazao je policijski dužnosnik

Borbe između afganistanskih sigurnosnih snaga i talibanskih militanata ušle su u drugi dan u Kunduzu. "U ovom trenutku borbe se vode u distriktima 1 i 3 u gradu Kunduzu", rekla je Zar Gul Alimi, članica pokrajinskog vijeća iz Kunduza.

Afganistanske vojne snage i policija, uz potporu američkih specijalnih snaga i zračnu potporu pokušali su tijekom noći "očistiti" grad, rekao je šef policije u Kunduzu Kasim Džangalbag. Talibani su i dalje u nekoliko gradskih područja ali afganistanske snage napreduju, dodao je.

'Dobili smo pojačanja i zračnu potporu', rekao je. 'Više od 25 neprijatelja dosad je ubijeno a mi smo zauzeli neka područja. Odlučni smo očistiti grad', naglasio je.

Dodao je da su ubijena trojica pripadnika vladinih snaga, a osam ih je ranjeno.

Talibani su u ponedjeljak okupirali ili napali središnja područja Kunduza, gotovo godinu dana nakon što su nakratko uspjeli osvojiti grad u jednoj od svojih najuspješnijih akcija u 15-ogodišnjem sukobu.

U rujnu 2015. talibani su zauzeli taj strateški važan grad na dva tjedna, što je šokiralo afganistansku vladu i međunarodnu zajednicu. To je bilo prvi put da im je nešto takvo uspjelo od pada njihova režima prije 15 godina.

Napad na Kunduz, kao i talibanski uspjesi u pokrajinama Helmand i Uruzgan gdje također prijete pokrajinskim prijestolnicama, naglašavaju njihovu rastuću snagu i slabost vlade, ocjenjuje Reuters.

Europska unija trebala bi u utorak i srijedu održati međunarodnu konferenciju u Bruxellesu koja će se fokusirati na međunarodnu pomoć toj zemlji.