PRVA OTPRVE

Ulaskom u orbitu Marsa Indija postavila rekord

24.09.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Indija je u srijedu postala prva zemlja na svijetu koja je iz prvog pokušaja uspjela postaviti svemirsku letjelicu u orbitu Marsa u okviru niskobudžetne misije čiji je cilj proučiti atmosferu crvenog planeta

Proračun indijske svemirske misije je 74 milijuna dolara što je oko tri četvrtine iznosa koji je potrošen na snimanje filma "Gravitacija" o astronautima zaglavljenima u svemiru.

"Danas je ispisana povijest", kazao je premijer Narendra Modi koji je zajedno sa stotinama znanstvenika pratio dovršetak ove faze misije u državnom istraživačkom svemirskom centru ISRO u Bangaloreu.

"Usudili smo se iskoračiti u nepoznato i postigli smo gotovo nemoguće", kazao je Modi.

Indija se time pridružila maloj skupini zemalja u kojoj su SAD, Rusija i zemlje Europske unije koje su uspješno poslale letjelice u orbitu Marsa ili sletjele na njegovu površinu.

Znanstvenici ISRO-a uspješno su pokrenuli glavni motor i osam potisnika koji su gorjeli 24 minute kako bi se omogućilo glatko pozicioniranje orbitera.

Potvrda konačnog pozicioniranja u orbitu stigla je u 8,00 sati po indijskom vremenu (4,30 po srednjeeuropskom vremenu).

Nakon putovanja dugog 666 milijuna kilometara koje je prevalio u nešto više od 10 mjeseci, Mars Orbiter Mission (MOM), odnosno Mangalyaan će proučavati površinu crvenog planeta i pretraživati postoji li metan u atmosferi.

On će se u orbiti pridružiti NASA-inoj letjelici MAVEN koja je u orbitu crvenog planeta ušla u ponedjeljak s ciljem istraživanja gornjih slojeva atmosfere Marsa.

Misija kojom je Maven lansiran u orbitu Marsa vrijedna je 671 milijun dolara što je oko deset puta više od cijene indijske misije.

Indija je postala i prva azijska zemlja koja je stigla do Marsa nakon neuspješnog pokušaja kineskog orbitera koji 2011. nije uspio izaći iz orbite Zemlje.