dronovi lancet

Ukrajinski napad razlog za 'nestanak' jednog od najsmrtonosnijih ruskih oružja?

05.02.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Lancet, mali dron kamikaza koji je sposoban locirati i uništiti mete na udaljenosti od 60-ak kilometara, bio je jedno od najučinkovitijih ruskih oružja u ratu s Ukrajinom. Iako je izgledalo da bi rastom proizvodnje mogao zadati ozbiljne probleme ukrajinskoj strani, iznenada je jednostavno nestao s bojišta

Lancet je bez velike muke mogao onesposobiti tenkove Leopard, topništvo, pa čak i zrakoplove na tlu. Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni u svom je nedavnom izvještaju o trenutnoj situaciji na bojištu upravo Lancet izdvojio kao jedan od problema. U početku se pojavilo samo nekoliko njih, možda desetak mjesečno, ali u srpnju 2023. izgledalo je kao da će se brojke povećati. Umjesto toga, nešto je prekinulo opskrbu, piše Forbes.

Lani u srpnju ruski su mediji prikazali snimku Aleksandra Zaharova, direktora tvrtke Zala Aero, koja proizvodi Lancet, kako na Segwayu obilazi golem novi proizvodni pogon u preuređenom trgovačkom centru. Na snimci je prolazio pored polica sa stotinama Lanceta, a ruski mediji sugerirali su čak da bi se proizvodnja mogla povećati za pedeset puta. Sve je to izgledalo kao vrlo loša vijest za Ukrajinu, no onda je, umjesto porasta u proizvodnji, došlo do smanjenih napada tim dronovima na ukrajinske položaje. U početku nije bilo jasno što se dogodilo. Informacije Molfara, ukrajinske skupine OSINT (engl. Open Source Intelligence - obavještajne informacije iz otvorenih izvora) koja proučava diverzantske operacije u Rusiji, sugeriraju da bi uzrok smanjenog broja napada mogao biti dobro ciljan udar ukrajinskih snaga.

Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je 9. kolovoza o masivnoj eksploziji na lokaciji Optičko-mehaničke tvornice Zagorsk (ZOMZ) u Sergijevom Posadu u blizini Moskve. Prema TASS-u, u tvornici su se proizvodili optički i optoelektronički uređaji za policiju, vojsku, industriju i zdravstvo. Tvrtka, osnovana 1935., poznata je u Rusiji po visokokvalitetnim dalekozorima, a prema web stranici ZOMZ-a, također proizvodi medicinsku opremu za dijagnosticiranje očnih bolesti i pojačivače za rendgene.

Šteta je bila znatna. Trideset ljudi prevezeno je u bolnicu, četiri zgrade u blizini središta eksplozije teško su oštećene, a prozori su razneseni na velikom području. Službeno, za eksploziju je okrivljena tvrtka Piro Ross, odnosno njihovo skladište vatrometa koje se nalazi u blizini. No mogle su se čuti i spekulacije da se radilo o napadu ukrajinskog drona.

'S obzirom na rusku praksu prikrivanja informacija o napadima na ruske vojne objekte, može se pretpostaviti da je eksplozija u prostorijama tvornice Zagorsk bila planirana akcija ukrajinske strane', rekao je glasnogovornik Molfara. Eksplozija je bila veća nego što bi se moglo objasniti malim dronom, ali ako se precizno ciljalo eksplozivni materijal koji se već nalazio ondje, moguće je i da je dron izazvao toliku eksploziju.

Neposredno nakon eksplozije u tvornici Zagorsk, ukrajinski analitičar Dmitro Snegirev rekao je za novinsku kuću Focus da je to mjesto vjerojatno povezano s proizvodnjom komponenti, vjerojatno leća kamere ili druge optike, za dronove KUB i Lancet koje proizvodi Zala Aerospace. Osim njegovih riječi, nije bilo očite veze između tvornice Zagorsk i tvrtke Zala Aerospace. No čini se da je eksplozija imala učinak.

Dron Lancet Izvor: Profimedia / Autor: Rossiya 1 / WillWest News / Profimedia

Prema ruskoj vojnoj analitičkoj stranici LostArmour, na početku 2023. bilo je oko 25 ruskih napada Lancetom mjesečno, a u ožujku i travnju to je naraslo na oko 50 mjesečno, popevši se do vrhunca od 135 u srpnju. Broj u kolovozu bio je sličan, 126, ali od tada, umjesto da raste, broj napada Lancetom je pao. Rujan i listopad bili su na 50 napada, uz porast na 89 u studenom, prije nego što je broj pao na 59 u prosincu.

Očito se u kolovozu dogodilo nešto zbog čega tvrtka Zala Aerospace nije mogla isporučiti dronove Lancet. Kako navodi Forbes, za proizvodnju uglavnom koristi uvozne komponente, no sama proizvodi konstrukciju drona, napajanje i kamere. Vjeruje se da je eksplozija u tvornici Zagorsk onesposobila upravo proizvodnju kamera.

Unatoč kratkom predahu od napada Lancetom, proizvodnja tog drona ponovno raste, a u siječnju ih je navodno zabilježeno čak 139. No usporavanje nakon kolovoza sugerira da Zalina nova tvornica ne može proizvoditi dronove bez specifičnih komponenti i možda neće biti potrebni napadi dronovima da ih se zaustavi. Napori da se uvedu i provedu sankcije mogli bi spriječiti Rusiju da nabavi potrebnu elektroniku na međunarodnom tržištu te bi se tako moglo zadati udarac njenoj proizvodnji dronova.