poseban program

Ukrajinski državljani počeli dobivati ruske putovnice po kontroverznom programu

14.06.2019 u 16:46

Bionic
Reading

Ukrajinski državljani u dvije proruske separatističke regije na granici s Rusijom počeli su dobivati ruske putovnice u sklopu posebnog programa, prenose u petak ruski državni mediji

Zasad je putovnice navodno dobilo nekoliko desetaka ukrajinskih državljana u sukobima pogođenim regijama Donecku i Luhansku.

Program je pokrenut dekretom koji je prije dva mjeseca potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi ubrzao proces izdavanja ruskog državljanstva.

Europska unija je ranije ovaj tjedan zaprijetila da neće priznavati ruske putovnice izdane tom metodom koju smatra ilegalnom.

Masovno davanje ruskog državljanstva stanovnicima ukrajinskih regija "protivno je duhu i ciljevima" obavezama preuzetima dogovorom o primirju, priopćila je EU.

Ukrajina je pak zaprijetila da će onima koji su uzeli ruske putovnice oduzeti ukrajinsko državljanstvo.

Proruske separatističke skupine posljednjih se pet godina bore s ukrajinskom vojskom u te dvije regije. Dosad je u sukobima poginulo oviše od 13 tisuća ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio početkom 2014. kad su Ukrajinci prosvjedima zbacili proruskog predsjednika tijekom političkog skretanja prema zapadu.