zabrinuti

Ukrajinska vlada: Neutralna zastava ruskih sportaša umrljana je krvlju

07.12.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada "vrlo je zabrinuta" pozivom međunarodnih sportskih saveza da se Rusi i Bjelorusi pojedinačno integriraju na Olimpijske igre u Parizu, rekao je privremeni ukrajinski ministar sporta Marvij Bidnji za AFP u srijedu.

U utorak su međunarodni sportski savezi zatražili od Međunarodnog olimpijskog odborada primi "što je prije moguće" ruske i bjeloruske sportaše na Olimpijske igre 2024. u Parizu, pod neutralnom zastavom.

“Kao što je predsjednik Volodimir Zelenskij ispravno rekao da je očigledno svaka neutralna zastava ruskih sportaša umrljana krvlju”, upozorio je Bidnji. "Računamo na odgovornu odluku i na vodstvo MOO-a koje neće dopustiti Rusiji da koristi sport u vojne propagandne svrhe. “Poštujemo načelo neutralnosti, ali neutralnost je moguća samo u doba mira. Kada je rat i jedna nacija želi uništiti drugu, tada neutralnost postaje neodgovornost.”", dodao je privremeni ministar, koji mijenja svog prethodnika Vadima Gutzeita, smijenjenog iz vlade prošlog mjeseca.

Od početka rata u Ukrajini, izazvanog ruskom invazijom u veljači 2022., MOO je odgodio odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu. Rješenje koje traže sportski savezi je prijem Rusa pod neutralnom zastavom, bez svojih obilježja i himni.