kiša i težak teren

Ukrajinska protuofenziva doslovno zapela u blatu: 'Teško je. Rusi su se ukopali u kanalima za navodnjavanje'

26.10.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Ukrajinska protuofenziva na ruske vojne snage u južnoj regiji Herson pokazala se težom nego što je bila ona na sjeveroistoku zemlje zbog kišnog vremena i težeg terena, rekao je u srijedu ukrajinski ministar obrane

Kijevske snage pojačavaju pritisak na ruske trupe u strateški važnoj regiji Herson koju je Moskva okupirala na početku invazije 24. veljače, prijeteći predsjedniku Vladimiru Putinu još jednim velikim neuspjehom na bojnom polju.

"Prije svega jug Ukrajine je poljoprivredna regija, imamo brojne kanale za navodnjavanje i vodoopskrbu, a Rusi ih koriste kao rovove", rekao je ministar obrane Oleksij Reznikov na konferenciji za novinare.

"Drugi su razlog vremenski uvjeti. Ovo je kišna sezona i vrlo je teško koristiti oklopna vozila zbog kotača", kazao je.

“Protuofenzivna kampanja u smjeru Hersona teža je nego u smjeru Harkiva”, dodao je Reznikov, odbivši pojasniti kakvi su planovi Kijeva na jugu zemlje.

Bojazan od nuklearnog napada

S obzirom na neuspjehe Rusije na bojnom polju, povlačenje ruskih vojnih snaga iz Kijeva i sa sjeveroistoka potaknulo je bojazan da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje. Putin je više puta upozorio da se Rusija ima pravo braniti svim svojim oružanim arsenalom.

No Reznikov je rekao da po njegovu mišljenju "Putin neće koristiti nuklearne bombe."

Moskva, koja ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, od 10. listopada je pokrenula brojne napade konvencionalnim raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Kijev tvrdi da je u tim napadima oštećeno oko 40 posto elektroenergetskog sustava.

Ratovanju u prilog ne ide ni činjenica da bi za samo nekoliko tjedana vanjske temperature mogle pasti ispod nule. Istodobno je Kijev pozvao strane partnere da povećaju isporuku oružja za protuzračnu obranu.

Reznikov je rekao i da očekuje da u idućih deset dana Ukrajina preuzme sofisticirane protuzračne NASAMS sustave koje su osigurale Sjedinjene Države.

  • +2
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia