službeni podaci

Ukrajinci oslobodili preko 600 naselja, od toga 75 u strateški važnoj regiji Herson

14.10.2022 u 07:58

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u proteklom je mjesecu od ruske okupacije oslobodila više od 600 naselja, od kojih 75 u strateški iznimno važnoj regiji Herson, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih područja

Otprilike 500 naselja oslobođeno je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje su ukrajinske snage prošli mjesec ostvarile veliki napredak probivši ruske linije, objavilo je u četvrtak kasno navečer ukrajinsko ministarstvo.

U priopćenju ministarstva navedeno je i da su u regiji Doneck oslobođena 43, a u regiji Luhansk sedam naselja.

"Područje oslobođenih ukrajinskih teritorija značajno se povećalo", navelo je ukrajinsko ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Agencija Reuters javlja kako ove navode nije bilo moguće neovisno provjeriti te da izravna potvrda istih još uvijek nije stigla ni od strane ukrajinske vojske ni iz ureda ukrajinskog predsjednika.

  • +9
Borbe u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: Maciek Musialek/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Regije Herson, Doneck i Lugansk, sa Zaporižjem, Rusija je “anektirala” krajem prošlog mjeseca dok su protuofenzive ukrajinskih snaga brzo napredovale na sjeveroistoku, istoku i jugu. Ruske su “aneksije” i Kijev i Zapad prozvali nezakonitim.

U četvrtak je u ukrajinskoj regiji Herson tamošnji guverner kojega je postavila Rusija apelirao na stanovnike da napuste ta područja dok traju borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajina je krajem kolovoza pokrenula protuofenzivu kako bi protjerala ruske snage koje okupiraju zemlju od početka invazije u veljači. Svoj napad na Ukrajinu Rusija i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom" radi demilitarizacije i "denacifikacije" te zemlje.