'nešto posebno'

Ukrajinci malim dronom uništili tenk od 46 tona, stručnjak misli da zna kako

23.05.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Ukrajinci mjesečno proizvedu više od 100.000 FPV dronova za svoju vojsku, no čini se da su te dronove, inače pogubne za pješaštvo, uz slabu učinkovitost protiv oklopnih vozila zbog eksploziva od samo pola kilograma, počeli bolje opremati i tako nanositi više štete ruskom oklopu

Čini se da su ukrajinske posade dronova pronašle način da znatno povećaju eksplozivni potencijal FPV-a, što pokazuje primjer ruskog tenka T-80 koji je nedavno došao blizu ukrajinskih linija u Doneckoj oblasti na istoku Ukrajine, piše Forbes. FPV dron jurnuo je prema 46 tona teškom tenku T-80, koji je imao blokove dodatnog reaktivnog oklopa, kao i zaslon protiv letjelica, a iako bi obično udar rezultirao manjom štetom, ovaj put je eksplodirao u masivnoj vatrenoj kugli koja m je odvojila kupolu od trupa i spalila tročlanu posadu. Je li posada FPV drona imala sreće ili je na djelu neka nova tehnologija? Bivši revizor kvalitete u američkoj agenciji za obrambene ugovore Trent Telenko smatra da je riječ o potonjem.

'Počinjem se pitati jesu li ukrajinski proizvođači FPV-a ukrali ideju od švedskog RBS-56', napisao je Telenko. RBS-56 je protutenkovski projektil švedske tvrtke Bofors, a ima bojevu glavu od 11 kilograma koja, aktivirana senzorima na donjoj strani projektila, eksplodira prema dolje umjesto prema naprijed. Ova metoda napada odozgo prema dolje cilja tanki oklop na gornjoj strani tenka. Čini se da je FPV koji je raznio T-80 probio trup odozgo i pogodio njegovo skladište streljiva, izazvavši razornu sekundarnu eksploziju.

'Nešto tako jednostavno čini FPV dron daleko smrtonosnijim', primijetio je Telenko. Ukrajinci su od svojih stranih saveznika dobili potencijalno tisuće lakih protutenkovskih projektila novije generacije (NLAW - Next-Generation Light Anti-Tank Weapon). NLAW od 13 kilograma je, kao i RBS-56, Boforsov proizvod i posuđuje bojevu glavu RBS-56 koja eksplodira prema dolje. Društvenim medijima kruži najmanje jedan video koji prikazuje ukrajinske trupe kako uklanjaju projektil iz oštećenog lansera NLAW.

  • +7
Ilustrativna galerija/Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

'Očigledno je da koriste bojevu glavu u FPV-u', smatra povjesničar oružja Matthew Moss. Taj bi spoj - FPV s bojevom glavom NLAW - bio zanimljiv, razmišlja Moss, a za nesretne ruske tenkovske posade to bi moglo značiti trenutnu smrt. Ovdje valja pojasniti da ukrajinske trupe ne moraju kanibalizirati donirane NLAW-ove kako bi opskrbile svoje timove bespilotnih letjelica bojevim glavama što eksplodiraju prema dolje. Ukrajinska industrija savršeno je sposobna sama proizvesti takvo streljivo.

Ako Ukrajinci primijene isti pristup proizvodnji bojevih glava koji su unijeli u proizvodnju bespilotnih letjelica, odnosno ako izgrade puno tipova u puno malih radionica, tada možda neće postojati samo jedna vrsta streljiva za bespilotne letjelice u ukrajinskom arsenalu, već njih nekoliko. Sve je očitije da Ukrajinci imaju nešto streljiva za svoje FPV dronove koje eksplodira prema dolje. Ne postoji mnogo drugih načina na koje sićušni dronovi mogu pretvoriti divovske tenkove u ogromne vatrene kugle.

sve osim nogometa