blokiraju nabavu

Ukrajina teško optužuje Njemačku: Ne žele da se naoružamo. Prilično nepravedno!

13.12.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar obrane optužuje Njemačku za blokiranje dobave oružja Kijevu preko NATO-a, bez obzira na američka upozorenja o mogućoj neizbježnoj invaziji ruskih snaga

Oleksij Reznikov obavijestio je da je Berlin stavio veto na ukrajinsku kupnju sustava protiv bespilotnih letjelica i protusnajperskih oružja putem NATO-ove tvrtke za pomoć i nabavu.

'Oni ipak grade s Rusima plinovod Sjeverni tok 2 i u isto vrijeme blokiraju naše obrambeno oružje. To je prilično nepravedno', rekao je Reznikov za Financial Times, misleći na ruski plinovod koji ide preko Baltičkog mora do Njemačke i zaobilazi sadašnje rute preko Ukrajine.

Kijev se bori za to da popuni praznine u svojim mornaričkim sposobnostima sa saveznicima koji su oprezni u opskrbi oružjem, što se može smatrati provokacijom - ili možda izgovorom za eskalaciju - ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina hitno traži novu opremu kako bi prikupila proturaketne i protuzračne snage te opremu za digitalno ratovanje i kibernetičku obranu.

S obzirom na njemačku blokadu u nabavi opreme, Reznikov je spomenuo da će Ukrajina nastojati prikupiti oružje putem bilateralnih ponuda sa saveznicima, sa SAD-om, Velikom Britanijom, Litvom i Francuskom.

Stav novih njemačkih vlasti, na čelu s kancelarom Olafom Scholzom, nije jasan. Njemačko ministarstvo gospodarstva, koje je odgovorno za odobravanje ili stavljanje veta na izvoz oružja, odbilo je komentirati ove navode.

Reznikov je spomenuo da je 'vrlo optimističan' u vezi s nabavom projektila i različitog obrambenog oružja od SAD-a i različitih zapadnih podupiratelja nakon razgovora sa svojim kolegama. Nije međutim mogao potvrditi hoće li zalihe oružja stići dovoljno brzo kako bi obeshrabrile moguću rusku invaziju.

  • +3
Ukrajinska vojska slavi 30. rođendan Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Zalessky / TASS / Profimedia

Zapadne zemlje, predvođene američkom administracijom predsjednika Joea Bidena, do sada su koristile financijske sankcije kao 'batinu' kojom bi odvratile Moskvu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg više puta upozorio je Rusiju da je zapadni vojni savez na strani Ukrajine u jeku velikog i neuobičajenog gomilanja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici. Rusija kaže da nema namjeru napasti Ukrajinu i optužuje Kijev da je rasporedio polovicu ukrajinske vojske kako bi se suprotstavio proruskim separatistima na istoku zemlje.