Ništa bez pomoći zapada

Ukrajinski general iznio mračnu viziju ruske invazije: Nemamo šanse u eventualnom ratu protiv Rusije

10.12.2021 u 11:20

Bionic
Reading

Ukrajinski general kaže da bi im, ako bi Rusija izvršila invaziju, trebala vojna pomoć Zapada kako bi se obranili. U suprotnome, ističe, nemaju šanse protiv Rusa

'Nažalost, Ukrajina u ovoj fazi mora biti objektivna', rekao je za New York Times general Kirilo O. Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe. 'Nema dovoljno vojnih resursa za odbijanje ruskog napada punog razmjera ako se budemo branili bez potpore zapadnih snaga.'

General Budanov iznio je svoju mračnu viziju ruske invazije koja bi započela zračnim i raketnim napadima usmjerenim na skladišta streljiva i trupe vezane za rovove. Vrlo brzo, rekao je, ukrajinska vojska bila bi onesposobljena, a njezino vodstvo ne bi moglo koordinirati obranu i opskrbiti frontu. Nakon toga, rekao je, odgovornost bi pala na zapovjednike prve crte da sami nastave borbu.

'Oni će izdržati sve dok ima metaka', rekao je general Budanov. 'Moći će koristiti ono što imaju u rukama, ali vjerujte mi, bez isporuke rezervi, nema vojske na svijetu koja to može izdržati.'

  • +3
Ukrajinska vojska slavi 30. rođendan Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Zalessky / TASS / Profimedia

Obavještajne službe kažu da nema naznaka da je Kremlj odlučio hoće li izvršiti invaziju.

Novi tenkovi, oklopna vozila i brodovi isporučeni su ukrajinskim postrojbama na prvoj crti protiv ruskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Ali to ne bi bilo dovoljno da se odbije potpuni ruski napad, za koji se ukrajinski i zapadni dužnosnici boje da bi ga Moskva mogla pripremati.

  • +9
Joe Biden i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN /

Vladimir Putin, ruski predsjednik, odbacio je zabrinutost nakon gomilanja vojnika na granici tijekom videorazgovora s predsjednikom Bidenom u utorak te je prebacio krivnju na SAD i NATO zbog potpore Ukrajini. Biden je odbacio mogućnost slanja američkih snaga u Ukrajinu kako bi odvratili Rusiju od napada. U četvrtak je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom.

Američki obavještajni dužnosnici otkrili su da je Rusija osmislila planove za ofenzivu koja uključuje 175.000 vojnika. Ukrajina pak ima tek nešto više vojnika u cijeloj svojoj vojsci.

Na kopnu, na moru i u zraku Rusija ima više oružja. Ukrajina ima samo oko 200 zrakoplova u svom zrakoplovstvu, uključujući transportna vozila, što je manje od broja borbenih zrakoplova koje je Rusija već rasporedila na ukrajinskoj granici.

Ruske snage uključuju borbeno spremne podmornice i fregate u Crnom moru, naoružane krstarećim projektilima, i kopnene jedinice opremljene balističkim projektilima Iskander-M, dok Ukrajini nedostaju ozbiljni sustavi proturaketne obrane. Ruski projektili mogli bi zbrisati značajan dio ukrajinske vojske za manje od sat vremena, rekao je Robert Lee, veteran Američkog marinskog korpusa i dr. sc. kandidat na King’s Collegeu u Londonu te vojni stručnjak za Rusiju.

'Ako Rusija stvarno želi upotrijebiti svoje konvencionalne sposobnosti, one bi mogle nanijeti ogromnu štetu u vrlo kratkom razdoblju. Oni mogu uništiti ukrajinsku vojsku na istoku vrlo brzo, unutar prvih 30-40 minuta', zaključio je Lee.