rat u ukrajini

Ukrajina pod novim masovnim napadom ruskih projektila, dvije rakete ušle u zračni prostor Rumunjske i Moldavije

10.02.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Diljem Ukrajine jutros su se ponovno oglasile sirene za uzbunu, a deseci ukrajinskih gradova i mjesta našli su se na udaru ruskih raketa

Kako javlja Kyiv Independent, u tijeku je još jedan masovni ruski raketni napad. Eksplozije su se čule u Kijevu, Krivij Rihu, Hersonu, Ivano-Frankivsku, Zaporižji, Vinici, Harkivu, Kmelnickiju i Lavovu.

Cilj ruskih raketa ponovno su bili gradovi i ključna infrastruktura, a sedam iranskih dronova - kamikaza lansirano je iz Azovskog mora i šest krstarećih projektila Kalibr iz Crnog mora, javlja ukrajinska vojska.

Zračne snage priopćile su da su oborile pet dronova i pet projektila Kalibr, prenosi AFP.

Rusija je također izvela napad s do 35 protuzračnih navođenih projektila ciljajući regiju Harkiv na istoku i južnu regiju Zaporižja, poručuje ukrajinska strana.

U napadu na Harkiv ozlijeđeno je sedam osoba, od čega je dvoje u teškom stanju, objavio je na Telegramu tamošnji guverner Oleh Snehubov.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko apelirao je na sugrađane da ostanu u skloništima jer je napad u tijeku. Dodao je da su ostaci oborene rakete oštetili automobil i krov jedne kuće u kijevskom predgrađu. Novinari koji se nalaze u Kijevu javljaju o eksplozijama koje zvuče kao rad protuzračne obrane.

  • +3
Ukrajinci ponovno u skloništima Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Ruske rakete ušle u zračni prostor Rumunjske i Moldavije: Ruski veleposlanik pozvan na razgovor, Rumunjska poslala dva MiG-a u nadzor

Dva ruska projektila prešla su rumunjski i moldavski zračni prostor prije nego što su ušla u Ukrajinu, ustvrdio je visoki ukrajinski general.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da su dvije rakete Kalibr lansirane iz Crnog mora ušle u moldavski zračni prostor, zatim odletjele u rumunjski zračni prostor, prije nego što su ponovno ušle u Ukrajinu na mjestu gdje se spajaju granice triju zemalja.

Moldavija je potvrdila da je projektil ušao u njihov zračni prostor. Iako se u priopćenju ne spominje da se radi o ruskom projektilu, Moldavija je odmah zbog incidenta pozvala ruskog veleposlanika na razgovor.

'U 10.18 projektil je preletio zračni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u Pridnjestrovskoj regiji, a kasnije i iznad grada Cosauți u okrugu Soroca, na putu prema Ukrajini. Ministarstvo obrane s nadležnim tijelima u zemlji pažljivo prati situaciju u regiji te oštro osuđuje narušavanje zračnog prostora Republike Moldavije', stoji u priopćenju.

Rumunjsko ministarstvo obrane potvrdilo je da su sustavi nadzora otkrili nešto što je izgledalo kao krstareća raketa lansirana s ruskog broda u blizini Krima, no poručuju da projektil nije ušao u rumunjski zračni prostor.

U priopćenju napominju da su zbog incidenta u 10.38 dva zrakoplova MiG-21 LanceR rumunjskog ratnog zrakoplovstva iz borbene službe Zračne policije pod zapovjedništvom NATO-a, koji su u to vrijeme bili na vježbovnom letu, preusmjereni u sjeverno područje Rumunjske. Kada se utvrdilo da se radi samo o preletu rakete, zrakoplovi su vraćeni na originalnu putanju.

Medijska kuća Ukrajinska pravda citirala je glasnogovornika ukrajinskih zračnih snaga koji je rekao da su imali mogućnost oboriti projektile, ali to nisu učinili jer nisu željeli ugroziti civile u stranim zemljama.