IRIS-T SLM

Ukrajincima stigao njemački lijek za obranu od kiše ruskih projektila, donosimo detalje o ovom visokopreciznom oružju

12.10.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht najavila je početkom ovog tjedna donaciju Ukrajini u vidu četiri protuzračna sustava IRIS-T, a u utorak je stigao prvi od njih. Najava o njemačkoj donaciji došla je u trenutku u kojem je Rusija pokrenula niz raketnih napada diljem Ukrajine, a tportal donosi više o taktičkom protuzračnom sustavu koji osigurava sveobuhvatnu obranu protiv zrakoplova, dronova te krstarećih i balističkih projektila kratkog dometa u opsegu od 360 stupnjeva

'Ruski projektili i napadi dronovima samoubojicama teroriziraju prvenstveno civile. Stoga sada podupiremo Ukrajinu protuzračnim oružjem. U nadolazećim danima pojavit će se prvi od četiri najmodernija sustava IRIS-T SLM', kazala je Lambrecht u osudi najnovijih ruskih napada. Njemačko ministarstvo obrane još je u lipnju ove godine ugovorilo s tvrtkom Diehl Defence kupnju četiri sustava IRIS-T SLM, a koji se sastoje od projektila s infracrvenim navođenjem. Prema ranijem planu, prva dva sustava trebala su stići u Ukrajinu početkom iduće godine, no eskalacija ruskih raketnih napada posljednjih dana ubrzala je isporuku.

Projekt IRIS-T SLM započeo je 2007. na zahtjev njemačke vojske za sustavom kratkog dometa i razvijen je sa Švedskom i Južnoafričkom Republikom. Bazira se oko rakete IRIS-T, a ona je za potrebe upotrebe u okviru protuzračne obrane pretrpjela izmjene. Dobila je tako novi raketni motor i upravljačke površine, novi data-link, korekciju putem GPS/INS-a te novo hlađenje.

  • +7
Protuzračni sustav IRIS-T Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Matti Blume

Sama raketa se i fizički razlikuje od izvorne inačice korištene u avionima. Domet je povećan na 40 kilometara u daljinu i 20 kilometara u visinu. Rakete se smještaju u kontejnere, po njih osam na jednom vozilu, a zahvaljujući vektoriranom potisku omogućeno je djelovanje u opsegu od 360 stupnjeva u svim smjerovima. Uz to, imaju mogućnost zahvata nakon lansiranja (LOAL).

Sustavom IRIS-T SLM prvi put realiziran je taktički sustav protuzračne obrane u potpunosti neovisan o lansirnom vozilu. Sve komponente su, naime, integrirane u standardizirane okvire ISO kontejnera dužine šest metara pa se mogu transportirati putem raznih vozila. Pored toga, ovakvo rješenje olakšava prijevoz brodovima, željezničkim vagonima ili široko rasprostranjenim transportnim avionima, poput Lockheedovih C-130 Hercules i Airbusovih A400M Atlas.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Agas Channel

Paket po cijeni od 140 milijuna eura

Uz radar koji pokriva 360 stupnjeva i mogućnost istovremenog napada na više ciljeva, IRIS-T SLM može djelovati u svim vremenskim uvjetima, a ima i tzv. plug and fight dizajn koji omogućuje postavljanje dodatnih lansirnih uređaja prema potrebi. Sve to pruža zaštitu taktičkog operativnog središta u radijusu od 40 kilometara, a u 'kraćoj' verziji SLS domet iznosi 25 kilometara.

Glavni senzor predstavlja australski višenamjenski 3D radar CEAFAR GBMMR s aktivnom faznom rešetkom, a nadzire zračni prostor i pruža informacije o ciljevima. Prema potrebi, može se nadopuniti elektrooptičkim senzorima ili radarom njemačke proizvodnje TRML-4D koji otkriva ciljeve na udaljenostima do 250 kilometara.

U taktičkom operativnom središtu sustava djeluju dva operatera, a veza s ostalim elementima odvija se putem radioveze ili optičkog kabela. Središte ima ugrađeno podatkovno sučelje i komunikacijske mogućnosti potrebne za povezivanje s višim upravljačkim ili informacijskim strukturama u realnom vremenu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

Nosač ima osam raketa te se one okomito pokreću radi osiguravanja pokrivenosti u opsegu čitavog kruga. Lanser je u potpunosti automatski niveliran i spreman za paljbu deset minuta od zauzimanja položaja, a ponovno punjenje traje oko 15 minuta. Inače, lanser se može postaviti na do 20 kilometara udaljenosti od taktičkog operativnog središta, a cjelokupni paket, koji se sastoji od visokoučinkovitog radara, lansera, kontrolnog vozila i projektila, stoji 140 milijuna eura.