KOBNA NESREĆA U KAZANU

'Ukleti' Boeing promijenio sedam vlasnika

18.11.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Boeing 737 zrakoplovne tvrtke Tatarstan koji se u nedjelju srušio u ruskom gradu Kazanu je promijenio sedam vlasnika i imao jednu veću nesreću, prenose u ponedjeljak ruski mediji

Zrakoplov je 1990. godine kupila tvrtka Euralair Horizons a zatim ga je preuzeo Air France kod kojeg je bio tri godine. Uganda Airlines koristila ga je skoro pet godina, brazilski Rio Sul tri a koristili su ga rumunjski Blue Air i Bulgaria Air prije nego što ga je kupio Tatarstan.

U prosincu 2001. dok je bio u vlasništvu Rio Sula dogodio se težak incident tijekom slijetanja u Belo Horizonte u Brazilu u kojem srećom nije bilo žrtava, prenosi Itar-Tass informacije brazilskih medija.

Zrakoplov je prevozio 108 osoba i tijekom slijetanja uletio je u pljusak. Boeing 737 je dotaknuo tlo prije piste, odskočio u zrak i zatim udario u pistu tako da se slomio jedan dio podvozja. Zrakoplov je klizao na jednom krilu i motoru 1,7 kilometar prije nego što se zaustavio. Prije povratka u letno stanje prošao je obilne poporavke.

U nesreći tog Boeinga 737 u Kazanu u nedjelju je poginulo 50 osoba, 44 putnika i šest članova posade. Među poginulima je sin predsjednika naftom bogate ruske republike Tatarstan i regionalni čelnik obavještajne službe FSB.