TRAŽI SE HITNA ODLUKA VLADE

Ujedinjena oporba apelira za Imunološki zavod

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 10.06.2015 13:34
  • Objavljeno 10.06.2015 u 13:15
ujedinjena oporba

ujedinjena oporba

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zastupnici gotovo svih oporbenih stranaka udruženo su danas poslali apel Vladi da konačno donese odluku o Imunološkom zavodu. Na press konferenciji u Saboru podsjetili su da je Visia Croatica jedina dala ponudu, koju je Državni ured za upravljanje državnom imovinom ocijenio pozitivno, no Vlada još uvijek ne donosi odluku. Zastupnici sumnjaju da se odugovlači zbog sukoba u Vladi, a da bi cijela priča mogla završiti stečajem Imunološkog zavoda

'Nije nam jasno što se događa i što Vlada radi - radi li se o sukobu unutar SDP-a i HNS-a ili o namjernom odugovlačenju', kazao je na početku press konferencije HSS-ov Branko Hrg.

Podsjetio je kako je Visia Croatica predala ponudu za Imunološki zavod i da je tu ponudu DUUDI ocijenio pozitivno. 'Neka Vlada sada konačno donese odluku ili neka raspiše novi natječaj', kazao je Hrg.

Na ponudu Visije Croatice, odnosno 40.000 građana koji su davali novac za kupnju Imunološkog zavoda, podsjetio je i HDZ-ov Goran Marić.

'Vlada ne reagira, što znači da ima skrivene namjere. Meni se čini da odugovlače jer čekaju da prodaja bude u interesu pojedinaca', rekao je Marić.

Upozorio je da će se za dva dana u Saboru izglasati novi Zakon o stečaju, prema kojem u stečaj ide svaka tvrtka koja je u blokadi dulje od 120 dana. 'Imunološki zavod će ići u stečaj ako Vlada sutra ne donese odluku', rekao je Marić i izrazio sumnju da Vlada namjerno želi gurnuti Zavod u stečaj kako bi ga preuzele banke.

HDSSB-ov Boro Grubišić upozorio je i na djelatnost kojom se bavi Imunološki zavod.

'Kao ratni liječnik sa Zavodom sam imao dobra iskustva i nikada nismo bili nesigurni, ni branitelji nisu bili nesigurni uz Imunološki zavod', rekao je Grubišić.

Napomenuo je kako je Imunološki zavod proizvođač krvnih derivata iz plazme. 'Ako planiraju rasprodavati Imunološki zavod, što će misliti naši darivatelji krvi? Hoće li istim entuzijazmom darivati krv?', kazao je Grubišić.

Da je Imunološkom zavodu oduzet imunitet s danom usvajanja Strategije upravljanja državnom imovinom, smatra Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, podsjetivši da je Vlada stavila Zavod u kategoriju razvojnih, a ne strateških tvrtki.

'U trenu usvajanja te strategije sudbina Imunološkog zavoda bila je privatizacija. Taj dio je u rukama ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a čega god se on dotaknuo, završilo je u stečaju ili u stranim rukama', kazao je Lesar. Ministar zdravlja Siniša Varga se o svemu, dodaje, nije oglasio.

'Dva predvodnika ili dva glasnogovornika dva lobija su se sukobila i zbog toga su stopirali donošenje odluke o Zavodu', kazao je Lesar.

Na agoniju Imunološkog zavoda upozorila je Natalija Martinčević iz Narodne stranke - Reformisti. 'Bili smo pred kvalitetnim rješenjem koje je stopirano. Očekujemo da Vlada počne raditi svoj posao', rekla je Martinčević.

Apelu su se pridružili i Ivan Šimunović iz HSP-a AS i Jakša Baloević iz stranke Novi val, poručivši da se spasi ono malo što je još ostalo i da hrvatski građani postanu suvlasnici Imunološkog zavoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!