ZAUSTAVLJEN PROMET

Uhićeno više od 700 prosvjednika s Wall Streeta!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2011 10:12
  • Objavljeno 02.10.2011 u 09:32
protest wall street

protest wall street

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Policija je New Yorku u subotu navečer ponovo otvorila Brooklynski most nakon što je uhićeno i privedeno više od 700 aktivista pokreta Okupirajte Wall Street koji su zaustavili promet i blokirali pristup mostu

Policija je reagirala kad se velika skupina aktivista, koji već drugog tjedna prosvjeduju zbog nezajažljivosti multinacionalnih kompanija i financijskih institucija koje simbolizira Wall Street, odvojila od ostalih i s pješačkih staza rasporedila po kolničkim trakama na mostu, blokirajući tako promet.

‘Izdano je više od 700 prekršajnih prijava sudionicima prosvjeda na Brooklynskom mostu danas navečer, nakon što ih je policija više puta upozorila da ostanu na pločniku rezerviranom za pješake jer će, budu li okupirali kolnike, biti uhićeni’, rekao je glasnogovornik policije.

Prekid prometa na Brooklynskom mostu trajao je nekoliko sati.

Aktivisti pokreta Okupirajte Wall Street već dva tjedna prosvjeduju protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, visoke nezaposlenosti i svih oblika diskriminacije, globalnog zagrijavanja i genetski modificirane hrane, a financijsko-burzovni centar na Wall Streetu simbol je interesa protiv kojih se bore. Nekoliko puta su se već sukobili s policijom koju optužuju za pretjerane reakcije. Pokušali su postaviti šatore na Wall Streetu i ‘utvrditi’ se u prosvjednim kampovima, ali je to policija zabranila, nakon čega su organizirali prosvjedne mimohode po Donjem Manhattanu, oko četvrti Wall Streeta i ključne prometne poveznice grada New Yorka, Brooklynskog mosta.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Poznati lijevo liberalni intelektualci i umjetnici, poput filmaša Michaela Moorea i glumice Susan Sarandon, već su dali javnu potporu pokretu, a svoju solidarsnost s prosvjednicima deklarirali su već i neki sindikati poput Ujedinjene federacije nastavnika ili lokalnog Sindikata transportnih radnika 100 koji broji 40-ak tisuća članova.

Slični prosvjedi počinju se organizirati i u drugim velikim gradovima Sjedinjenih Država, među kojima su Boston, Chicago i San Francisco.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi