LAŽIRANJE PREKOVREMENIH

Uhićeno preko polovice prometnih policajaca na Malti, uključujući šefa

12.02.2020 u 20:10

Bionic
Reading

Više od polovice malteških prometnih policajaca, uključujući njihovog šefa, uhićeno je zbog sumnje u lažiranje stotine prekovremenih sati, nakon anonimne dojave zviždača. Pritvoreno je 37 od ukupno 50 prometnih policajaca u toj zemlji zbog sumnje u prijavu stotine neodrađenih prekovremenih sati u razdoblju od najmanje tri godine

Otočić u Sredozemnom moru godinama prati narušeni imidž zbog optužbi o raširenoj korupciji, nepotizmu i financijskim malverzacijama među političkom i poslovnom elitom.

Šef prometne policije Walter Spiteri sumnjiči se da je tražio na korištenje motocikl iako je na raspolaganju već imao vozača i službeni automobil.

"Šef prometne policije jučer je podnio ostavku koja je prihvaćena", priopćila je u srijedu policija.

Nekoliko policajaca sumnjiči se za kupnju goriva za svoja privatna vozila.

Premijer Robert Abela rekao je da je dobro što policija provodi istrage u vlastitim redovima.

"To potvrđuje funkcionalnost policije. Ako istrage pokažu da te ljude treba dovesti pred sud ili poduzeti disciplinske mjere protiv njih, onda će se to i dogoditi", rekao je Abela.

Oporbena Nacionalistička stranka kaže da policija nije izuzeta od "kulture korupcije i nekažnjivosti", očite u brojnim područjima života.

Abela je prošli mjesec prisegnuo za premijera nakon što je njegov prethodnik podnio ostavku zbog miješanja u istragu ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizije.

Istraga prometne policije pokrenuta je nakon pisma zviždača policijskom povjereniku u kojem je detaljno navedeno kako službenici unovčuju dužnosti koje nikada nisu obavljali.