policijska akcija

Uhićeno 27 ljudi radi fingiranja prometnih nesreća i varanja osiguranja

03.02.2021 u 19:49

Bionic
Reading

Policijski službenici dovršili su složeno kriminalističko istraživanje i uhitili 27 osoba radi fingiranja prometnih nesreća i prijevara osiguravajućih društava

Djelatnici Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje, započeto u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli-Pola, a finalno koordinirano s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka te su uhitili više hrvatskih državljana radi prijevara osiguravajućih društava.

Tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana policijskih službenici uhitili su 27 osoba te su utvrdili sumnju da su 57-godišnjak koji se već od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, prijevara, krivotvorenje isprave i računalnog krivotvorenja.

Preostale osobe tereti se da su, kao sudionici fingiranih prometnih nesreća, počinile kazneno djelo prijevare i pomaganja u prijevari. Policija sumnjiči 57-godišnjaka da je u razdoblju od 2012. do 2018. godine na području Istarske županije, u dogovoru s drugoosumnjičenim 48-godišnjakom, planirao i organizirao fingiranje više prometnih nesreća.

Sudionike nesreća pronalazio je 48-godišnjak, koji im je za to davao novčanu naknadu te su osobe nesreće prijavljivale policiji, a potom su odlazile na hitni medicinski prijem u bolnicu, gdje su se žalile na unaprijed dogovorene ozljede. Dobivenu medicinsku dokumentaciju  57-godišnjak je potom predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku, inače medicinskom tehničaru, koji je u informacijskom bolničkom sustavu neovlašteno izrađivao nove specijalističke nalaze, unoseći u njih ozljede, koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava.  

Što se tiče 50-godišnjakinje, nju policija sumnjiči da je u dogovoru s 57-godišnjakom, kao zastupnica osiguravajućeg društva, za prethodno dogovorene prometne nesreće sačinjavala police osiguranja, i to bez znanja osoba koje su bili sudionici fingiranih nesreća te se u njihovo ime potpisivala i plaćala obroke premija za sačinjene police kako bi se iste aktivirale, a novac za to je osiguravao 57-godišnjak.

Osim fingiranja prometnih nesreća, osumnjičeni su osiguravajuća društva varali i u slučajevima stvarnih prometnih nesreća. Naime, kada su sudionici stvarnih prometnih nesreća dolazili na hitni medicinski prijem u bolnicu, trećeosumnjičeni 48-godišnjak im je nudio pomoć oko naplate naknade štete zbog zadobivenih ozljeda te ih je upućivao na 57-godišnjaka, a nakon dogovora, postupao bi s njihovom medicinskom dokumentacijom kao i u slučaju fingiranih prometnih nesreća.

Osim na taj način, sudionike stvarnih prometnih nesreća pronalazio je i drugoosumnjičeni 48-godišnjak te je daljnji postupak bio isti kao i kod fingiranih prometnih nesreća.  

Nadalje su 57-godišnjak i drugoosumnjičeni 48-godišnjak, u ime sudionika fingiranih i stvarnih prometnih nesreća, potpisivali punomoći za zastupanje odvjetnicima u odvjetničkom društvu te se 57-godišnjak predstavljao kao posrednik u naplati naknade štete.

Odvjetnici su potom u ime sudionika prometnih nesreća podnosili zahtjeve osiguravajućim društvima za naplatu naknade štete po policama osiguranja, a osiguravajuća društva su, ne sumnjajući u vjerodostojnost medicinske dokumentacije, isplaćivala naknadu štete odvjetnicima koji su podnosili zahtjeve, a oni su novac isplaćivali 57-godišnjaku kao navodnom posredniku radi predaje strankama.  

Dobiveni novac 57-godišnjak, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja dijelili su među sobom te su na taj način oštetili osiguravajuća društva za preko 1,9 milijuna kuna.  

Uhićene osobe su tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana privedene u pritvorske jedinice PU istarske i PU primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.