SPRŽILA GA POLICIJA

Uhićen riječki diler piratskog softvera

28.01.2010 u 16:19

Bionic
Reading

Riječki policajci su uhitili 29-godišnjeg Riječanina zbog posjedovanja i preprodaje piratskih CD-a i DVD-a, što je kazneno djelo nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača

On je preko jednog oglasnika nudio na prodaju softver koji uključuje programe i igre za osobna računala, igre za konzole, glazbu, igrane i dokumentarne filmove i TV serije. Nakon primljene narudžbe, kupcima je osobno ili putem poštanskih uputnica distribuirao, odnosno prodavao nasnimljene CD-e i DVD-e.

U pretrazi njegova stana u Rijeci pronađeno je 3.279 CD-a i DVD-a, računalna oprema, katalozi s ponudom piratiziranih autorskih djela i već pripremljene adresirane omotnice s medijima spremne za slanje. Nakon vještačenja pronađenih CD-a i DVD-a, utvrđeno je da se radi o neoriginalnim medijima koji sadrže sadržaje zaštićene autorskim pravima. Ukupna vrijednost autorskih djela koja je Riječanin prženjem povrijedio iznosi oko 293.000 kuna.

Utvrđeno je također da je 29-godišnjak od 2. siječnja 2007. do 8. lipnja 2009. godine putem poštanskih uputnica primio najmanje 48.690 kuna od distribucije i prodaje ‘pirata’.

Slijedi mu kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci redovnim putem.