EUROPSKI UHIDBENI NALOG

Uhićen otmičar slovačkog političara koji se 20 godina skrivao u RH

02.01.2014 u 21:05

Bionic
Reading

Zbog nedjela starog punih 20 godina u istražnom zatvoru završio je Željko Mitrić za kojim je europski uhidbeni nalog raspisala Slovačka, javlja Novi list

U toj je zemlji u odsutnosti bio osuđen na dvije godine zatvora zbog otmice tamošnjeg političara Jozefa Matule u Bratislavi 1993. godine, piše Novi list

Sve do sada Mitrić je uspješno izbjegavao kaznenu odgovornost, no nakon izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članicama EU i njegov je krimen došao na naplatu.

Mitrić je jučer iza podneva doveden na Županijski sud u Zagrebu gdje mu je sudac istrage odredio istražni zatvor u kojem će čekati rasplet predaje Slovačkoj. Novi list doznaje da se uhićenik usprotivio predaji.

Ovaj slučaj mogao bi otvoriti nove pravne nedoumice jer je za izvršenje sankcije što je Mitriću izrečena već nastupila zastara.

To je utvrdilo i slovensko pravosuđe još 2011. godine kada je Mitrić uhićen na graničnom prijelazu Dobova temeljem ovog istog uhidbenog naloga. Nakon što je zaključeno da se kazna zbog zastare više ne može izvršiti pušten je na slobodu.

Predaji se usprotivio i Zvonko Belov, zagrebački taksist koji je uhićen na temelju uhidbenog naloga iz Italije. Ta ga zemlja traži jer je pravomoćno osuđen zbog krijumčarenje droge. Radilo se o ukupno 18 kilograma heroina zbog čega je osuđen na šest godina i devet mjeseci zatvora.

Nakon dvije godine i četiri mjeseca pušten je iz pritvora, no ostatak kazne nikada nije odslužio. Sada je, doznajemo, spreman 'odležati' ostatak sankcije u Hrvatskoj a ne u Italiji. Istražni zatvor određen mu je do odluke vanraspravnog vijeća o predaji.

Predaju Njemačkoj u Remetincu će čekati i Ivica Brnadić i Josip Barlović koji su također uhićeni na temelju euroskog uhidbenog naloga. Njemački ih traži zbog ucjenja, prijetnji i razbojništava.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje