SILOVAO I UGUŠIO 30 ŽENA

Uhićen najgori serijski ubojica Los Angelesa

01.05.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Kalifornijska je policija početkom travnja uhitila muškarca koji se sumnjiči da je u dvadeset godina silovao i ugušio više od 30 žena u Los Angelesu

Sedamdesetdvogodišnjeg Johna Floyda Thomasa Jr. smatra se najgorim serijskim ubojicom u povijesti Los Angelesa. On je tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća silovao i potom udavio najmanje 30 starijih žena. No policija istražuje neriješena ubojstva sve do 50-ih godina za koja bi odgovoran mogao biti upravo Thomas.

Već zaboravljeni slučaj, aktualiziran je u listopadu prošle godine kada je John Floyd Thomas Jr., koji je već ranije dva puta bio optužen za seksualno zlostavljanje, morao dati uzorak DNK u svrhu stvaranja registra seksualnih prijestupnika. Optužen za ubojstvo 68-godišnje Ethel Sokoloff 1972.  te 67-godišnje Elizabeth McKeown 1976, no njegov je DNK pronađen je i na mnogim drugim mjestima zločina, tih gotovo arhiviranih zločina, piše Reuters.

'Silovatelj sa zapadne strane'
, kako ga je policija zvala pojavio se sredinom 70-ih godina u Los Angelesu. U tom prvom valu ubojstava pronađeno je 17 silovanih i ugušenih žena.

Napadi su prestali 1978, u isto vrijeme kada je Thomas završio u zatvoru zbog silovanja žene iz Pasadene. Nakon njegova puštanja 1983, preselio se iz okruga Chino u San Bernardiono. Iste godine započeo je novi val napada na starije žene. Ubojstva su se događala na isti način kao i u prvom valu zločina.

Thomas se trenutačno nalazi u pritvoru. Ako bude osuđen, očekuje ga doživotna kazna zatvora. Smrtnu će kaznu najvjerojatnije izbjeći, jer su se ubojstva, za koja postoje sigurni dokazi, dogodila prije 1977. kada je uveden najstroži oblik kazne.