HAPSI, PUSTI, HAPSI...

Uhićen Mile Mesar zbog trgovine ljudima

Bionic
Reading

Zbog trgovine ljudima policija je uhitila Omišanina, poznatijeg pod nadimkom Mile Mesar, kojega tereti da je na svojoj farmi izrabljivao državljane BiH, izvijestila je danas splitska policija.

Osim njega uhićen je i 48-godišnjak iz Aržana koji je za naknadu od 300 kuna radnike iz BiH ilegalno prevozio preko granice.

U akciji u kojoj je uz splitske policajce sudjelovala kriminalistička policija MUP-a i Ministarstvo sigurnosti BiH utvrđeno je kako je 40-godišnjak iz Omiša u lipnju ove godine s državljaninom BiH dogovorio ilegalni rad na njegovom imanju, u okolici Omiša.

Potom je angažirao suradnika iz Aržana da radnika ilegalno preveze u Hrvatsku i za to mu platio 300 kuna.

Istragom se doznalo da je Omišanin svom najamniku, iako je invalid, davao najteže fizičke poslove koje nije mogao podnijeti pa je pokušao pobjeći, ali nije uspio. Nakon mjesec dana, kada više nije bio sposoban raditi, 40-godišnjak ga je pustio, no nije mu isplatio dogovorenu plaću, a u BiH ga je vratio 48-godišnjak iz Aržana, rekli su u policiji.

Kako je ostao bez radne snage Omišanin je preko poznanika iz BiH dogovorio ilegalan rad s drugim 'ilegalcem' koji je kod njega počeo raditi u srpnju. I njega je 48-godišnjak iz Aržana ilegalno doveo u Hrvatsku za 300 kuna, a ni on kod Omišanina nije prošao bolje od prethodnika. Omišanin mu je, tvrde u policiji, uzeo putne isprave i natjerao ga na najteže fizičke poslove, a uz to ga je vrijeđao, omalovažavao i ponižavao.

Agoniji je došao kraj kada se državljanin BiH krajem kolovoza odvažio na bijeg. Iako je i njega Omišanin uhvatio izrabljivani radnik mu je zaprijetio policijom pa mu je Omišanin u strahu od zakona vratio dokumente i ponovno angažirao partnera iz Aržana da ga vrati u BiH.

Inače, kazneno prijavljeni Omišanin policiji je poznat od prije po sličnim nedjelima.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija je objavila priču o njemu kako terorizira čitavo selo brutalnim klanjem stoke. No, poznatom dalmatinskom mesaru iz nitko ne može stati na kraj. Policija ga uhapsi, a sud pusti, pa ga policija opet uhapsi, a sud opet pusti, pa tako tko zna koliko puta - hapsi, pusti, hapsi, pusti - kao da se policija i sud igraju na kukalo.

Pisalo se o njemu kada mu je u klaonici nađeno tonu i pol mesa bez papira, pa kad je na splitskome kolodvoru naumio spriječiti svog radnika da se vrati u Bosnu, pa kad je prijavljen zbog utaje 730.000 kuna poreza, pa kad je bio osumnjičen za trgovinu ukradenim automobilima, pa kad se policiji i novinarima požalio da su mu iz kuće ukradeni rolex i zlatni nakit…

Sve prozivke mesar Mile je pripisao ljubomori okoline koja se ne može pomiriti s činjenicom da je 'jedan od najboljih obrtnika u Makarskoj i Omišu'.